hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Onur Soğuk AYT'yi yorumladı! Sınav zor muydu?

    Onur Soğuk AYTyi yorumladı Sınav zor muydu
    expand

    Eğitim uzmanı Onur Soğuk, AYT'nin tamamlanmasının ardından sınavı yorumladı. Sınava katılan öğrenciler özellikle Matematik testinin zor olduğu yönünde görüşlerini belirtmişti. Peki test test yorumlamak gerekirse hangi ders ne kadar zordu? İşte Onur Soğuk hocanın 2018 AYT yorumu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk defa yapılan AYT’yi test test yorumlayacak olursak zorluk düzeylerinde en başa Matematiği yazmamız gerekir, çünkü sayısal ve eşit ağırlık öğrencisinin sayısını da düşününce ÖSYM Matematikteki soru sayısının azalmasından sonra öğrencileri oldukça zor sorularla karşı karşıya bıraktı. Hem eşit ağırlık hem de sayısal puan türünden tercih düşünen adaylarda matematiğin çok belirleyici olacağını düşünüyoruz. 11-12 tane geometri sorusunun bunun içinde analitik geometrinin soruları da var oldukça eleyici ve kaliteli sorular olduğunu, özellikle 12’nci sınıf konularının oldukça yoğun derecede sorulduğunu ve bu soruların basit diyebileceğimiz sorular olmadığını ifade etmek gerekir. Hem sayısal hem eşit ağırlık öğrencileri için Matematik oldukça etkili ve belirleyici olmuştur.

    Diğer testlere de değinecek olursak; Edebiyat/Sosyal Bilimler-1 testinde edebiyatın beklenenden çok daha kolay olması, 5 tane anlam, 19 tane edebiyat sorusunun ve coğrafya sorularının temel bilgilere dayanan kolay sorular olması bu alanın belirleyiciliğini biraz azaltmış diyebiliriz. Onun dışında buradaki en önemli belirleyici kısım 10 tane tarih sorusuydu.

    Tarih sorularının direkt bilgi olması bu alanda çalışmış öğrencileri biraz rahatlatacak da diyebiliriz, özellikle sayısal öğrencilerden, hiç Tarih çalışmamış öğrencilerden ayıracak kısım burasıdır. Sosyal Bilimler-2 testinde de aslında sözel puan türünde tercih düşünen adaylar için ayırt edici bir sınavdı diyebiliriz.

    Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Coğrafyanın tamamında da bilgiye dayanan sorular vardı ve birçok soruda da sadece bilginin yeterli olmadığını, ÖSYM'nin yorumlama da istediğini görmüş olduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fen Bilimleri sınavı da özellikle önceki yıllara baktığımız zaman çok da farklılık göstermediğini; Kimyanın daha yapılabilir daha kolay, Fiziğin çok işlem gerektirmeyen ama bilgi gerektiren temel soruları olduğunu, Biyolojinin ise yorumlamayı da gerektiren temel bilgilerden oluştuğunu görmüş olduk buradaki en değerli en yapılması zor kısım olduğunu söyleyebiliriz. Bu sene hem sınav sonuçları hem de tercihler için birçok sürpriz bizi bekliyor. Adaylar kesinlikle ümitsizliğe kapılmamalı ve uzmanların söylediklerini özenle takip etmeli.