hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yerli imkanla 3D teknolojisi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiyede 3 boyutlu yazıcılarla artık organ ve doku basılmaya başlandı. Üstelik bu ezber bozan teknoloji tamamen yerli girişimciler tarafından geliştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Organ ve doku basabilen 3 boyutlu biyoyazıcılar, geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olması bekleniyor. Bu yeni alanda Türk mühendisler harekete geçti. Tamamı yerli teknoloji üretildi.

    Bir hastalığa yakalandınız. Ve hayati olan bir organınız artık iyileşemeyecek durumda, organ nakli gerekli. Hastanede hangi organ artık hayati ihtiyaçlara yanıt veremiyorsa kök hücre ile bire bir aynısı üç boyutlu yazıcılardan çıkarılıyor. Karaciğer, böbrek ve kalp ilk akla gelenlerden. Buna damar, kulak ve burun gibi örnekler de eklenebiliyor. Türkiye'den bir teknoloji şirketi 3D biyoyazıcı modeli bir cihaz geliştirdi. Üstelik tamamen yerli imkanları kullandı. Sonra da yurtdışına açıldı.

    Üç boyutlu yazıcıyı geliştiren şirketinin kurucu ortağı Onur Samet Yıldırım, burun protezinin bu cihazla nasıl yapıldığını anlattı. Yıldırım, şunları söyledi:

    "Aslında biz insanın doğasında bulunan materyalleri kullanıyoruz cihazımızda. Bir deride deri materyallerini kullanırken kemik yapmak için kalsiyum, magnezyum fosfat ya da bilumum benzeri materyalleri kullanıyoruz hücrelerle birlikte. Ve bu şekilde kemik üretebiliyoruz, kornea implantları üretebiliyoruz. İnsanlar ilk olarak şunu düşünüyor; karaciğer böbrek basacağız bunu nakledeceğiz. Bu fütüristlik bir yaklaşım aslında. Yakın gelecekte böyle bir şey mümkün değil. Çünkü burdaki en büyük handikap damarlaşma. Şu anda bu cihazlarda damarlaşmayı sağlayamadığımızdan dolayı da o noktaya erişemiyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow