Savaşın eşiğinde sanılıyordu: İsrail ve İran arasında gizli anlaşma! Cevap Hizbullah’ta
Washington Post’a göre İsrail ve İran, aralık ayı sonunda Rusya aracılığıyla birbirlerine saldırmama güvencesi verdi. İsrail bu adımla Lübnan sınırına ve Hizbullah’a odaklanmayı hedeflerken, İran anlaşmayı iç sorunlar nedeniyle avantajlı gördü. Ancak Tahran, ABD’nin olası müdahalesi ihtimaline karşı temkinli yaklaşmayı sürdürüyor.
Dünya kamuoyu İsrail ile İran’ı savaşın eşiğinde görürken, perde arkasında gizli bir diplomasi trafiğinin yürütüldüğü ortaya çıktı.
Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, İsrail ve İran aralık ayı sonunda Rusya’nın arabuluculuğunda birbirlerine “saldırmama” güvencesi verdi. Haberde, İsrail’in Tahran yönetimine, “Bize saldırmadığınız sürece sizi hedef almayacağız” mesajını ilettiği aktarıldı.

Peki İsrail neden böyle bir adım attı? Uzmanlara göre yanıt Hizbullah. Tel Aviv yönetimi, askeri gücünü tamamen Lübnan sınırına yoğunlaştırmak ve olası bir çatışmada Hizbullah’ı tek başına bırakmak istiyor. İran açısından bakıldığında ise iç karışıklıklarla mücadele edilen bir dönemde bu tür bir mutabakat, “kazan-kazan” olarak değerlendiriliyor.
Ancak Tahran yönetiminin temkinli olduğu vurgulanıyor. İsrail sözünü tutsa bile, ABD’nin İsrail’le koordineli şekilde İran’ı hedef alma ihtimali Tahran’ın gündeminde kalmaya devam ediyor.

Haberde dikkat çeken bir diğer unsur ise, bu gizli güvencelerin İsrail’in kamuoyu önündeki sert söylemleriyle tam bir tezat oluşturması. Aynı günlerde İsrailli yetkililerin, İran’ın füze stoklarını vurma tehdidinde bulunduğu hatırlatılıyor.
Rusya’nın bu süreçte üstlendiği arabulucu rolü ise, Orta Doğu’daki dengelerin ne kadar karmaşık ve çok katmanlı bir hal aldığını bir kez daha gözler önüne seriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Kuzey Kore lideri Kim'in yerine o isim geçecek! İstihbarat raporunda dikkat çeken detaylar...

Rusya WhatsApp'ı engelliyor mu? İlk açıklama geldi...

Ankara zirvesi Yunan basınında: Erdoğan karşısında Miçotakis diyeceğini şaşırdı | Dikkat çeken tesbih detayı

ABD'nin gizli planı! Hedef Tahran'a baskı yapmak... İran'dan yanıt geldi: Boyun eğmeyeceğiz

Ukrayna'da kritik gelişme: Savaşın yıl dönümünde 'seçim' mi diyecek?
