hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin yeni Küresel İnisiyatifinin anlamı ne? Yeni Soğuk Savaş mı başladı?

    Amerika seçim sürecinde ama Washington'dan dikkat çekici bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı Esper, ülkesinin savunma anlayışında küresel değişikliğe gideceğinin mesajını verdi. Peki, bu küresel değişiklik ne anlama geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim arifesindeki Amerika kendi gündemini tartışırken, ABD Savunma Bakanı Mark Esper böyle konuştu. Dünyada fazlasıyla gündem olmadı, ama Washington bu açıklamayla ne demek istedi.

    Esper, artık NATO yetmiyor mesajı verdi. Amerika'nın savunma anlayışında küresel değişikliğe gideceği mesajını verdi.

    Mark Esper, ABD’nin Rusya ve Çin ile büyük güç rekabetine girerken ortak ve müttefikleri ile ilişkilerde yenilik yaptığını anlattı. Yani artık ortak kim,, müttefik kim sorusunda değişik bir bakış açısıyla hareket edileceği vurgusu yaptı. Bazı uzmanlar, Esper'in sözleri için, "Yeni soğuk savaş" benzetmesi dahi yaptı.

    ABD artık küresel inisiyatif ile yeni bir savunma düzenine geçiyor. Şu an için ittifak ve ortaklıkları geliştirme rehberi yayımladı, sonrası gelecek. Türkiye bu küresel savunmanın dışında mı?

    ABD’nin ilan ettiği asıl düşmanları belli. Rusya ve Çin. Bu iki büyük güç, hem savunma hem bölgesel çatışmalarda, hem de sanal savaşta ABD'nin karşısındaki en büyük iki güç konumunda. Amerika küresel inisiyatifinde ortaklarını Rusya ve Çin'e karşı da daha fazla silah satarak destekleyeceğinin mesajını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, NATO dışında küresel inisiyatif geliştirdi. Bu henüz bir askeri pakt değil. Ancak silahlanma programları buna göre düzenlenmekte.

    Amerika'nın iki büyük gücün arkasına aldığı iki ülke ise İran ve Kuzey Kore. Bu iki ülke küresel güç değiller ama bölgesel anlamda Washington'un önündeki iki büyük engel. Amerikan yönetimi, bu iki ülke karşı da bölgesel aktörlerle mücadele edeceği mesajını verdi.

    PEKİ GRİ ÜLKELER HANGİLERİ

    Aslında NATO'da da olsa Amerikan yönetiminin karşısındaki olası ülkeler. Yani NATO üyesi ülke olsa bile ABD’nin küresel sistemine dahil olmayan ülkeler. Örneğin Türkiye. Bazı uzmanlar, artık Türkiye'nin bağımsız dış politik yaklaşımıyla bu konumda olabileceği mesajını veriyor.

    Peki Washington "NATO artık küresel güvenlik için yetmez..." derken neyi kastediyor ve artık yeni çatışma alanları neresi? Özellikle Çin'in içinde bulunduğu Güneydoğu Asya, Arktik Bölge, Uzay, siber alan.

    ABD'nin bu küresel inisiyatifte yanında gördüğü ülkelere gelince... İnisiyatif alan veya verilen ülkelere bakınca Kanada, İngiltere, Hollanda, Norveç, İtalya, İsrail, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore ön plana çıkıyor. Büyük tehdit görülen Çin'e karşı rekabette olması istenen ülkeler ise Hindistan ve Endonezya.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RUSYA'YA KARŞI DA ÖNLEMLER VAR

    Doğu Avrupa ve Doğu Akdeniz’de kurulan inisiyatifte Polonya, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Bulgaristan, Romanya, Estonya, Letonya ve Litvanya var.

    Afrika ve Ortadoğu'nun geniş alanına gelince de BAE, Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Tunus ve Cezayir ön plana çıkıyor. Yani ABD dünyayı olası ortaklarıyla birlikte parsellemiş durumda. Çünkü artık NATO yetersiz deniyor.

    ABD yeni küresel inisiyatif için hazırlık aşamasında. Bu konuda ‘‘İttifak ve ortaklıkları geliştirme rehberi’’ hazırladı. Sonuç olarak savunma programları bölgesel tehdit ve durumlara göre değil küresel tehdit ve durumlara göre yürütülecek. Tedbirler buna göre alınacak küresel güç rekabeti ve caydırma konuları sahada baskı sağlayarak artırılacak.

    Silah satışları ile ilgili ABD iç hukukundaki kısıtlamalar düzenlenecek ve ülkelere silah satışları hızlandırılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’nin küresel çıkarına karşı olan ülkelerin silahlanmaları çok sıkı takip edilecek ve anında önlemler alınacak. Gerektiğinde küresel ticaret formatlarında silahlanma ile ilgili yeni tedbirler alınacak. Askeri yapılar ve silah sistemleri modernize edilecek, hatta nükleer silahların ve atma vasıtalarının durumu güncellenecek.

    Rusya ile varılan ve süresi 2021’de dolacak olan Nükleer Anlaşma yenilenmeyecek. Rusya ve Çin’e ve bu ülkelerle işbirliği yapan ülkelere karşı siber, diplomasi, hukuk, ekonomik, ticari, teknoloji savaşı sürdürülecek. NATO dışı inisiyatif alan ülkelerde her an hazır, ani müdahale gücü yüksek, modern ABD silahlarına sahip ve Rusya ile Çin’e karşı cephe almakta istekli bir yapı kurmak.

    ARKTİK VE PASİFİK BÖLGESİ İÇİN TEDBİRLER ARTIRILACAK

    Çin’in bir kuşak bir yol gibi küresel projelerinin önünün kesilmesi için küresel tedbirler alınacak. Amerikan seçimleri öncesi açıklanan bu inisiyatif başarıya ulaşır mı? Seçim sonuçları Amerika'nın yeni inisiyatifinde değişikliğe gider mi? Sonuç ne olur? Bunu da zaman gösterecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow