hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balkanlar yine barut fıçısı

    Balkanlar'da durum gergin. “Dünya cepheleşmeye mi gidiyor?” sorusunun gündemde olduğu yerlerden biri Bosna Hersek’te genel seçimler yaklaşırken tansiyon artmış durumda. Bölgedeki Sırp liderin alternatifin paralel bir yapı kurmaya çalıştığı iddiası tepkileri artırmış durumda. Rusya ve ABD, Bosna Hersek'te de karşı karşıya gelir mi? Bir dünya savaşının diğer cephesi balkanlar olabilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın, çoluk çocuk yaşlı 100 binden fazla insan öldürüldü. 2 milyonu aşkın kişi göç etmek zorunda kaldı. Srebrenitsa unutulmadı. Ölüm yolunda Bosnalı Müslümanlar soykırıma uğradı.

    Bosna Hersek yeniden gerilimin odak noktası. 1990’lı yılların başında Yugoslavya’yı oluşturan devletler teker teker bağımsızlık ilan etmeye başladı. Hırvatistan ve Slovenya’nın ardından Bosna bağımsızlığını istedi. Ama bu talep Sırpların saldırısıyla sonuçlandı. 100 binden fazla insan öldürüldü, 2 milyondan fazlası yerinden oldu. Sırp ordusu, Srebrenitsa’da 8 bin Bosnalıyı öldürerek, Avrupa topraklarında, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra görülen tek soykırımı yaptı. 1 Mart 1992’de başlayan savaş, 14 Aralık 1995’te Dayton Anlaşması’yla son buldu.

    O dönemden bugüne Bosna karmaşık bir yapıyla yönetilmeye çalışıldı. Devlet yapısının tepesinde devlet başkanlığı konseyi bulunuyordu. Bu konsey; Boşnak, Sırp ve Hırvat üç üyeden oluşuyordu. Üyeler, konsey başkanlığını 8 ayda bir sırayla değişiyordu. İşte o konseyin Sırp üyesi Milorad Dodik, kendi kurumlarını kurmak istediklerini söyledi. Adım atmaya başladı... İddiaya göre arkasında da Rusya'nın desteği var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sırpların Lideri Dodik, Sırp üyeleri adli, idari ve mali devlet kurumlarından çekme kararı aldı. Dodik, Bosna yargısı, güvenlik ve istihbarat birimlerinin Sırp Cumhuriyeti’nde faaliyet göstermesini yasakladı; yerini sadece Sırplardan oluşan kurumların alacağını duyurdu.

    Dodik, “Bölücü söylemle barışı baltalamakla” suçlanıyor. ABD, “Sırp cumhuriyeti yönetimi devlet kurumlarına alternatif paralel yapılar kurmaya çalışıyor. Bosna 1995’ten bu yana en ciddi kriziyle karşı karşıya” uyarısı yaptı. ABD ve İngiltere halihazırda Dodik ve Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin bazı yöneticilerine yaptırım uyguluyor.

    Şimdi gündemdeki sorular Bosna Hersek'te yeni bir savaş mı çıkacak? Bosna Hersek yine bir katliama mı sahne olacak? Bosna Hersek'teki olası savaş tüm balkanlara yayılabilir mi?  Bir dünya savaşının diğer cephesi balkanlar olabilir mi? Ya da balkanlardaki savaş dünya savaşına dönüşür mü?

    Rusya ve ABD, Ukrayna'dan sonra Bosna Hersek'te de karşı karşıya gelir mi? Türkiye'nin tavrı ne olur? Bosna Hersek'in ve balkanların olası çatışması bölgeyi yine barut fıçısına döndürür mu?, Bunu zaman gösterecek.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow