hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Demokrasi karşıtı diktatör"

    İş dünyasının ünlü dergisi Forbes, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Bin Zayed'e ilişkin bir makale yayınladı. Makalede, "bölgedeki demokratik eğilimli yapıları yıkmaya çalışan diktatör. Savaş suçunun önemli bir parçası" ifadeleri yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Tehlikeli ve dürüst olmayan biri"... "Çözüm sunmuyor aksine sorunun parçası". Bu ifadeler iş dünyasına hitap eden ünlü Amerikan dergisi Forbes'ın , Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan hakkında yayınladığı makaleden.

    Muhammed Bin Zayid'in Orta Doğu’da daha güçlü etkisine rağmen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a kıyasla daha az tanındığına dikkat çekilen makalede, Bin Zayid'in Ortadoğu’daki planlarına ilişkin çarpıcı ifadeler yer aldı.

    Makalede, MBZ'nin eski ABD Başkanı Barack Obama yönetimindeki bazı üst düzey yetkililer tarafından "tehlikeli ve dürüst olmayan biri" olarak tanımladığı belirtildi, Amerikan Başkanı Donald Trump yönetiminin ise kendisine daha müsamahalı davrandığı ifade edildi.

    Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi'nin uyguladığı politikalarla lanse edildiği gibi "Hürmüz boğazı ve Orta Doğu’daki istikrarsızlığa çözüm sunmadığı ve aksine sorunun parçası olduğu" dile getirildi. "MBZ, İslami radikallik ile mücadele adı altında ülkesinin askeri ve finansal kaynaklarını bölgedeki demokratik eğilimli yapıları yıkmak için kullanan bir diktatördür." ifadelerine yer verildi.

    Suudi Arabistan ile işbirliği yapan MBZ'nin, "Mısır tarihinin en baskıcı lideri" olan general Abdulfettah Es-Sisi'nin cumhurbaşkanı olduğu Mısır’daki darbede rol aldığına da değinildi.

    Makalede, aynı zamanda Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri halife Hafter'i silahlandırarak birleşmiş milletler tarafından desteklenen Trablus hükümetine karşı savaş açtığı vurgulandı.

    Amerikan yönetiminin esnek tavrı ve 27 milyar dolar değerindeki askeri silah satışının, BAE’nin terörizm ile mücadele adı altında bölgede takındığı "macerası ve pervasız" tavırlarına kapı araladığı ifade edilen makalede, BAE’nin siyasi ve askeri rolünün bölgede yıkım ve istikrarsızlığa yol açtığı savunuldu.

    Birleşik Arap Emirlikleri’nin sadece 2018'de Washington merkezli 20 lobi firmasına 20 milyon dolar ödediğine dikkat çekildi. Söz konusu firmaların ABD kongresi, düşünce kuruluşları ve Amerikan medyasında emirlik lehine 3 bine yakın lobi faaliyetinde bulunduğu ve ABD’deki siyasi isimlere 600 bin dolar bağış yapıldığı vurgulandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow