hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erivan "kirli bomba"yı kullanmadı | Video

    Ermenistan'da, dağlık Karabağ hezimetinin yankıları sürmeye devam ediyor. Ermenistan'ın eski başbakanlarından Hrant Bagratyan, mağlubiyetin sorumlusunun Bikol Paşinyan olduğunu savundu, Erivan yönetiminin radyoaktif kirli bomba kullanılması tavsiyesine uymadığını öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dağlık Karabağ’da hezimete uğrayan Ermenistan yönetimine,,, nükleer atıklardan hazırlanan “kirli bomba” kullanılması yönünde tavsiyede mi bulunuldu? Dikkat çeken iddia, Ermenistan’ın eski başbakanlarından Hrant Bagratyan’a ait.

    Eski Başbakan Bagratyan, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’a Azerbaycan Ordusu’na karşı mağlup olmasından, Başbakan Nikol Paşinyan’ı sorumlu tutuyor. Ermenistan’ın elinde savaşı bir günde durduracak silahlar olduğunu öne süren Bagratyan, “nükleer santral atıklarından hazırlanmış kirli bomba Azerbaycanlılar ve Türklere karşı kullanılacaktı. Kirli bomba önerisi Paşinyan’ın önüne kondu ancak o kabul etmedi. Bunun yerine vatanına ihanet ederek cephenin ancak kuzey bölgelerini koruyabildi. Güney için ise düşmanla anlaşarak danışıklı savaş yürüttü” ifadelerini kullandı.

    Hrant bagratyan’ın bahsettiği radyoaktif kirli bomba, Ermenistan’da Sovyetler Birliği döneminden beri çalıştırılmaya devam edilen ve yapısı,
    nükleer çekirdeği eriyen Çernobil’e benzeyen “Metsamor” nükleer santralinden çıkan radyoaktif nükleer santralinden çıkan radyoaktif nükleer atıklardan oluşturulmuş bir silah.

    Türkiye, Metsamor Nükleer Santrali’nin sadece Ermenistan için değil,
    başta Türkiye olmak üzere tüm bölge için ciddi tehdit oluşturduğunu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na defalarca dile getirmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki, radyoaktif kirli bomba nedir? 44 gün süren Dağlık Karabağ Savaşı’nda Ermenistan, bu kirli bombaları kullansaydı ne olurdu?  Nükleer bombalar kadar ölümcül olmayan kirli bombaların daha çok toplumsal panik yaratma amaçlı olarak kullanılabilecekleri değerlendiriliyor.

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow