hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Finlandiya ve İsveç'in adaylık süreci nasıl işleyecek?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İskandinav ülkeleri Finlandiya ve İsveç, NATO ittifakına resmen başvuru yaptı. İki ülke şimdi aylar sürmesi beklenen adaylık sürecine girecek. 30 üye devletten de destek almaları durumunda ittifaka katılabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllardır tarafsızlığını koruyan İsveç ve Finlandiya, resmen NATO’ya başvurdu. Öncelikle NATO, adaylık başvurusu yapan ülkelere resmi davet gönderecek. Bunun, haziran sonu Madrid’de yapılacak NATO Liderler Zirvesi'nde gelmesi bekleniyor.

    Daha sonra NATO yetkilileri ve üye devletlerin daimi temsilcileri aday ülkelerin NATO üyeliği için gereken siyasi, hukuki ve askeri yükümlülük ve taahhütleri yerine getirebilmesi için görüşmeler başlatacak. Halihazırda NATO ile üst düzey stratejik ortaklığı bulunan İsveç ve Finlandiya’nın NATO standartları ve gerekliliklerini karşılamak için ekstra bir reform yapmasına gerek olmadığı düşünülüyor. Bu sebeple üyelik başvurusunun ilk adımının hızla sonuçlanması bekleniyor.

    Bunu takiben ittifaka davet edilen ülkeler, NATO Genel Sekreteri'ne yükümlülüklerini kabul ettiklerine dair resmi bir niyet mektubu gönderecek. Mektupların gönderilmesinin ardından 1949'da imzalanan ittifakın kurucu antlaşması "Kuzey Atlantik Antlaşması"na iki aday ülke için de yeni protokoller eklenecek. Böylece antlaşma, yeni üyeleri kapsayacak şekilde değiştirilmiş olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üyelik sürecinin en zahmetli süreci ise bu aşamada başlayacak. Aday ülkelerin ittifaka girebilmesi için, 30 üye devletten de onay alması gerekecek. Bu noktada tek bir üye devletin bile üyelik başvurusunu reddetmesi, tüm sürecin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilecek.

    Üye devletlerin oy birliği ile aday ülkelerin ittifaka katılmasına destek vermesi durumunda son adıma geçilecek. Burada NATO üyeleri "Kuzey Atlantik Antlaşması'na" ev sahipliği yapan Amerikan hükümetini bilgilendirecek. Daha sonra NATO Genel Sekreteri yeni ülkeleri resmen ittifaka davet edecek.

    NATO Genel Sekreteri ve çok sayıda ittifak lideri, İsveç ve Finlandiya’nın olabilecek en hızlı şekilde ittifaka girmesi için çalışacaklarını duyurdu. Ancak diplomatlara göre tüm üye devletlerin kararı meclislerinde onamaları bir yılı sürebilir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow