hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hong Kong’da gerilim yükseldi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çin ordusu Hong Kong sınırında, askeri varlığını artırdı. Müdahale iddiaları güçlendi. Amerikan Başkanı Trump da, ticaret savaşı yaşadığı Çin’e Hong Kong üzerinden çağrı yaptı "Bizle anlaşma yapmak istiyorlar ama önce Hong Kong ile ilgilensinler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hong Kong’da yönetim karşıtı protestolar 11. haftasında. Sokaklarda gerginlik yüksek. Protestoların ilk gününden bu yana, Çin’in bölgeye müdahalesi gündemdeydi, bölgedeki kaynaklara göre Çin, Hong Kong’un sınır komşusu Shenzen kentindeki askeri varlığını artırdı. 

    Haberlere göre, binlerce kişiden oluşan birlikler, Shenzen'deki büyük bir stadın içinde ve dışında konuşlandı. Çok sayıda zırhlı araç ile askeri nakliye aracının bulunduğu öne sürüldü. 

    Amerikan Başkanı Trump da, ticaret savaşları yaşadığı Çin’e, Hong Kong üzerinden yüklendi. Çin elbette bir anlaşma yapmak istiyor, ancak önce Hong Kong ile insani bir şekilde ilgilensinler!" dedi. Trump, Çin Devlet Başkanı Şi’ye bir de görüşme çağrısı yaptı. "Şi’nin halkı tarafından çok saygı duyulan büyük bir lider. Hiç şüphem yok ki Hong Kong sorununu hızlı ve insani bir şekilde çözmek isterse bunu yapabilir” dedi. 

    Trump, Çin’in müdahaleye hazırlandığına dair Amerikan istihbaratından bilgi aldığını söylemiş, Çin ordusuna ait bazı kamyonların Hong Kong sınırına sevk edildiğini gösteren bir videoyu da paylaşmıştı. 

    Gösteriler Haziran ayında Hong Kong yönetiminin ana kara Çin’e suçlu iadesini öngören yasa tasarısına karşı patlak vermişti. Protestolar üzerine, Hong Kong lideri keri lem geri adım atarak, tasarıyı askıya almıştı. Ancak protestocular tasarının tamamen kaldırılmasını istiyor. 

    Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesiyle yönetilen eski İngiliz sömürgelerinden biri. Bölge 1898 yılında İngiltere ve Çin arasında imzalanan anlaşmayla 99 yıllığına İngiltere’ye kiralanmıştı. 1997'de yeniden Çin’e verildi. 2047'ye kadar Çin’e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak, idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanındı. 


     
     
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow