hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Türk Zaferi Atina'da telaş uyandırdı"

    Büyük Taarruz sadece Türkiye için değil dünya savaş tarihi için de önemli bir yere sahip. 1922'de dünya medyası da büyük taarruzu sayfalarına taşıyordu. Biri Amerikan diğeri Fransız iki önemli gazetenin büyük taarruz yorumlarını ekrana getirelim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Paris, Türklerin Eskişehir’de olduğu duyumunu aldı” 31 Ağustos 1922’de yani Büyük Taarruzun hemen sonrasındaki gün, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın sayfalarında bu başlık bulunuyordu.

    “Kemalist güçler 60 kilometre ilerledi” diyen gazete, Associated Press’in Paris mahreçli haberine yer veriyordu. Gazete, “Dışişleri’ne bugün ulaşan haberlere göre, Kemalistler önemli ilerleme kaydederek Yunan Ordusu’nu büyük bir kargaşa içine soktu ve en azından şimdilik moralini sıfırladı. Yunan savaş bakanı, yüksek komuta idaresiyle istişare etmek için telaşla İzmir’e gitti” diyordu. Habere göre, Paris’teki genel kanı Türklerin savaşa devam edeceğine dairdi.

    Fransa’nın önde gelen gazetelerinden “Lö Tan” aynı gün birinci sayfasında “Türk zaferi” başlığını kullandı ve bu savaşı 1920’de İngilizlere karşı Bağdat’ta başlayan ırak isyanı ile kıyasladı.

    “Bağdat’ta alınan dersten sonra çok daha önemli ve yankı uyandıran bir ders daha var: Türkler, yunan cephesinin yaklaşık olarak tam ortasında bulunan demiryolu kavşağı Afyon Karahisar’ı aldı ve Yunanlar yaklaşık 60 kilometre geri çekildi” diyen gazete, yaşananlar için Atina yönetimini suçladı.

    “Türk zaferi Atina’da büyük telaş uyandırdı. Yunan halkına sürekli Türklerin tükendiğini söyleyen Kral Konstantin'in genelkurmayı ve hükümeti muhtemelen buna inanmıştı” diyen Lö Tan’a göre Ankara’nın diplomatik girişimleri Yunanistan’da Türklerin yorulduğunu düşünmelerine neden olmuştu.

    Lö Tan hezimetin nedeni olarak yunan yönetiminin konferans önerilerini kabul etmemesi ve İngiltere’nin küçük Asya’nın tahliye edilmesine karşı çıkmasını işaret ediyordu. Gazete, “Sonuç: Kan yeniden akmaya başladı ve 36 vagon dolusu yaralı yunan daha geçen gün İzmir’e geldi. Bu zavallı insanlar felaketlerine kimin sebep olduğunu ne bilsinler!” diyordu.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow