hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama döneminde ABD-Türkiye ilişkilerinin inişli çıkışlı seyri

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    ABD Başkanı Obama ilk ülke ziyaretini 2009'da Türkiye'ye yaparak göreve başlamış, selefi George Bush dönemindeki ilişkileri düzeltme mesajını vermişti. ABD - Türkiye ilişkileri inişli çıkışlı seyir izledi. Kırılma noktaları, Suriye'deki iç savaş, ABD'nin DEAŞ'a karşı YPG'ye desteği ve 15 Temmuz sürecinde FETÖ lideri Gülen'in iadesi konuları oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD 45. başkanını seçiyor: Hillary Clinton mı, Donald Trump mı?

    ABD Başkanı Barack Obama, 6 Nisan 2009 günü ilk yurtdışı ziyaretini yaptığı Türkiye'de, Türkçe "evet" diyerek başlamıştı temaslarına: "Seyahatimi Ankara ve İstanbul'a devam ettirirken bir mesaj vermek isteyip istemediğimi sorulmuştu. Cevabım evet."

    Türkiye'den ABD’ye ağır silah sitemi

    Başkan Obama, TBMM kürsüsünden vermişti mesajlarını. Türk - Amerikan ilişkilerini tanımlarken "model ortaklık" ifadesini ilk orada kullandı. Obama şöyle konuşmuştu: "Atatürk'ün en büyük mirası Türkiye'nin güçlü canlı laik demokrasisidir ve bu Meclis bugün bunun devamını sağlamakta. Türkiye ve ABD model bir ortaklık kurabilir. Biri çoğunluğu Hristiyan diğeri çoğunluğu Müslüman bir ülke, biri Batıda, diğeri iki kıtada. Modern ve uluslararası bir topluluk kurabiliriz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Clinton'u sevindiren haber: FBI'dan bir gün kala geri adım

    İşbirliği, iniş ve çıkışlarla devam etti. Obama, Erdoğan'la yakın temasta oldu. 2012'de Time'a verdiği mülakatta, Erdoğan'ı "güven ilişkisi kurduğu 5 lider arasında" saydı.

    En büyük görüş ayrılıkları, Suriye'de 2011'de çıkan iç savaşla yaşanacaktı. 2013 Mayıs'ında o dönem Başbakan olan Erdoğan'ın Obama'yı Washington'da ilk ziyaretinde, çantasında Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli ve uçuşa yasak bölge vardı. Ama, o talep, Rusya'nın da bölgede faaliyet göstermeye başlamasıyla Obama yönetiminin öncelikleri arasında yer almadı. Hatta bazı ABD'li kaynaklara göre, o görüşmede tansiyon yer yer yükselmişti.

    En büyük görüş ayrılığı Suriye'deki PYD/YPG varlığı üzerinde yaşandı. İlk kırılma anı Amerika'nın Kobani'de DEAŞ kuşatmasına direnen YPG'ye havadan silahı yardımı yapmasıydı. Ocak 2015'te Kobani, DEAŞ'tan temizlendi. Burayı Tel Abyad ve Menbic izledi. Ankara, sınır hattını DEAŞ'tan temizlemek ve YPG'yi Fırat'ın batısına geçirmemek için Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Operasyonu'nunu başlatacaktı.

    16 kasım 2015'te Obama, Antalya'daki G20 zirvesi için Türkiye'deydi. Gündem zirveden üç gün önce DEAŞ'ın Paris'te gerçekleştirdiği katliamdı.

    Önemli temas 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında geldi. Türkiye'nin geç kalmakla eleştirdiği ABD'nin Başkan Yardımcısı Joe Biden darbe girişiminden 40 gün sonra Ankara'daydı. Biden, "Ailenizle birlikte kılpayı kurtulmuşsjunuz" demişti Erdoğan'a. 11 gün sonra, 4 eylül 2016'da Obama ve Erdoğan Çin'de G20 zirvesinde bir araya geldi. Gündem Gülen'in iadesiydi. Obama, "Müttefikimizin yanındayız" dedi, kanıt ve hukuki süreç vurgusu yaptı: "Türk halkı sokaklara dökülerek demokrasiye bağlı olduklarını ve demokratik kurumları desteklediklerini gösterdi. Darbe teşebbüsünün soruşturulmasında ve bu kişilerin adaletin karşısına çıkarılması için birlikte çalışacağımızı söyledim."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow