Rusya-Azerbaycan gerilimi yükseliyor: SOCAR tesisleri hedefte
Rusya ile Azerbaycan arasındaki gerilim tırmanıyor. Rus ordusu, Ukrayna’daki SOCAR’a ait iki tesisi hedef aldı; altyapıda ciddi hasar oluştu. Azerbaycan’da öfke yükselirken, Rus yetkililer “özel operasyon” tehdidinde bulundu. Hazar Denizi kıyısında NATO üssü kurulması ihtimali de tansiyonu artırıyor.
Rusya ile Azerbaycan arasında “uçak düşürme” kriziyle başlayan gerilim giderek yükseliyor. Rus ordusu, Ukrayna topraklarında yer alan Azerbaycan’ın enerji şirketi SOCAR’a ait iki tesisi hedef aldı.

İlk saldırı 6 Ağustos’ta, Türkiye bağlantılı Trans-Balkan doğalgaz boru hattıyla Ukrayna’ya yapılan gaz sevkiyatını engellemeye yönelik gerçekleştirildi. İkinci saldırı ise 8 Ağustos’ta, Karadeniz kıyısındaki Odesa bölgesinde SOCAR’a ait petrol terminalini hedef aldı. Her iki saldırıda Azerbaycan’a ait altyapı ciddi şekilde hasar gördü.

Saldırılar, Azerbaycan’da büyük öfkeye yol açtı. Geçen aralık ayında Azerbaycan Havayolları’na ait uçağı vuran Rus komutanın terfi ettirilmesi de Bakü’de tepkileri artırdı. Azerbaycan basını, Moskova’nın bu tutumunu sürdürmesi durumunda Ukrayna’ya uygulanan silah sevkiyatı ambargosunun kaldırılabileceğini yazdı.

Buna karşılık, Rusya’dan tehditler geldi. Rus milletvekili Andrey Urulyov ve Kremlin’e yakın televizyoncu Vladimir Solovyov, Azerbaycan’a yönelik “özel operasyon” ihtimaline işaret etti.
Öte yandan bir başka gerilim konusu da Azerbaycan’ın Hazar Denizi kıyısında NATO üssü kurma iddiası. Solovyov, bunun “tehlikeli” olduğunu belirterek, Güney Kafkasya’da mevcut özel operasyonun Rusya için son operasyon olmayabileceğini ifade etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Louvre personeli grevde: Müzenin kapıları bugün kapalı

Rothschild Ailesi’ndeki kadınları karşı karşıya getirdi: Paha biçilemez ‘mini Louvre’…

Avustralya'da 15 kişinin öldüğü silahlı saldırı: Saldırganlar baba-oğul çıktı!

Ünlü yönetmen Rob Reiner ve eşi evlerinde ölü bulundu! 'Cinayet' soruşturması başlatıldı: Oğlu şüpheliler arasında...

Gazze'deki suikastın arkasından İsrail ajanları çıktı
