hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Salgında aşı eşitsizliği doğdu

    Dünyada ilk koronavirüs aşısının yapılmasının üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Ancak 5 aylık süreçte dünya genelinde büyük bir aşı eşitsizliği ortaya çıktı. Zengin ülkeler aşıya kolayca ulaşırken, yoksul ülkelerin aşıya neredeyse erişimi yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüs salgını başlayalı bir yılı aşkın süre geçti. İlaç firmaları bu süre içinde koronavirüse karşı etkili aşılar üreterek, salgını sonlandırma yolunda önemli adımlar attı. Aşıların üretilmesiyle dünya, salgının yıldönümünden önce aşılamaya başladı. Ülkeler aşı öncelik sırası belirledi ve buna göre dünya genelinde ilk aşılanması gerekenlerin, risk grubunun en tepesinde bulunan 65 yaş ve üstü vatandaşlar olarak belirlendi.

    Aşılamada ilerleme kaydedildikçe, yaş faktörü aşağıya çekildi. Daha sonra aşı önceliğinde risk grupları güncellendi ve yaşa basılmaksızın bazı meslek grupları da aşı önceliğine alındı. Sağlık çalışanları bu grubun önde gelen meslek grubu oldu. Ülkeler aşılamayla vatandaşlarını koruma altına almayı başarmıştı. Ancak tam koruma için toplumun büyük bölümünün aşılanması gerekiyordu. Bu nedenle aşılamanın devam etmesi gerekiyor. Ancak tüm dünyada birçok alanda görülen ülkeler arası eşitsizlik aşı konusunda da ortaya çıktı. Aşı eşitsizliği küresel sağlık tehdidi oluşturmaya başladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow