hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Somali'de açlık bu yıl ikiye katlandı"

    KAYNAKCNN TÜRK

    Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, son 40 yılın en büyük kuraklığı ile mücadele eden Afrika Boynuzu bölgesinde insani yardım konusunda kilit rol oynuyor. Dünya Gıda Programı Ülke Direktör Yardımcısı Lara Fossi, CNN TÜRK'e konuştu. Ülkede açlığın bir yılda ikiye katlandığını, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin krizi daha da derinleştirdiğini söyledi. Hilken Doğaç Boran ve Halil Kahraman'ın özel röportajı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Tekrardan merhaba, yayınımıza katıldığınız için teşekkürler. Öncelikle ülkenin karşı karşıya kaldığı çifte krizden başlamak istiyorum. Bir yandan iklim krizi ve etkiler var. Diğer yandan küresel gıda krizinin etkileri var. 7 milyondan fazla Somalili akut gıda güvensizliği riski altında. Neredeyse çeyrek milyon kişi açlıktan ölmek üzere. Dünya Gıda Programı bu etkileri azaltmak ve yardıma muhtaç insanlara destek olmak için neler yapıyor?

    Lara Fossi: Çok teşekkürler. Evet açlık Somali’de bu yıl neredeyse ikiye katlandı. 7 milyon kişi akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Bu, neredeyse nüfusun yarısı ediyor. Bu oldukça endişe verici. Dünya Gıda Programı bu yıl insani yardım desteğini artırıyor. Amacımız en çok etkilenen bölgelerde yaşayan 4 milyon yardıma muhtaç kişiye gıda ve beslenme desteği sağlamak.

    Hilken Doğaç Boran: Tabii bunun olması için uluslararası fonlara ihtiyacınız var. BM, Somali’ye yardım için 1,46 milyar dolarlık bir çağrı yapmıştı. Bunun ne kadarı toplanabildi? Bu miktar, giderek kötüleşen gıda güvensizliğiyle mücadele etmeye yetecek mi?

    Lara Fossi: Ne yazık ki fon bulmak önümüzdeki en büyük engellerden biri. BM ihtiyacı olan fonun yaklaşık yüzde 30’unu toplayabildi. Gıda Programı olarak önümüzdeki 6 ayda planlanan yardımları sağlamak için 250 milyon dolara ihtiyacımız var. Bu, ancak mevcut yardım seviyemizi sürdürmemiz anlamına geliyor. Ama sayılar arttığı için bu yardım oranını da artırmamı gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: Burada Mogadişu dışındaki mülteci kamplarını gezdik. Sürekli insani yardım dağıtmak, uzun vadeli bir çözümmüş gibi görünmüyor. Bu konuda önümüzdeki yıllarda gıda güvenliğini sağlamak için uzun vadeli, yapısal programlarınız var mı?

    Lara Fossi: Evet. Bu kriz ne yazık ki tek defaya mahsus değil. Somali, düzenli olarak ağır iklim şoklarına maruz kalıyor. Devam eden gıda ve yakıt fiyatı krizi bu durumu daha da kötüleştiriyor. Savaş ve güvensizlik de etkili burada etkili faktörler. Biz şu anda acil bir ihtiyaç olan hayati yardımın yanı sıra, uzun vadeli projelere de yatırım yapıyoruz. Okullara destek, sosyal güvenlik programları gibi. Hükümetin projelerine de destek veriyoruz. Bu projeler topluluklara sosyal güvenlik desteği sağlıyor. Mütemadiyen devam eden bu krizlere karşı bir tampon görevi görüyor. Böylece varlıklarını biriktirip, krizlerle sürdürülebilir biçimde mücadele edebiliyorlar. Ayrıca dirayet programlarımız da var. Ortaklarımız, BM kurumları ve hükümet ile birlikte çalışıp alternatif geçinme seçeneklerini değerlendiriyoruz. Toplulukların büyüyüp, gıda ihtiyaçlarını daha sürdürülebilir ve iklim dostu şekilde sağlayabilmesi için yollar arıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilken Doğaç Boran: tahıl ve yakıt fiyatlarındaki artışa değindiniz. Uzmanlara göre bu durum, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle daha da kötüleşti. Uzmanlar ayrıca işgalin, Afrika Boynuzu bölgesindeki durumu ve gıda güvensizliğini daha da kötüleştirdiğini söylüyor. Doğu Avrupa’daki savaş yüzünden nasıl zorluklarla karşılaştınız?

    Lara Fossi: Burada gıda fiyatları geçtiğimiz yıldan beri artışta. Bölge dört sezondur yeterince yağış almıyor. Besi hayvanları ölüyor. Hasatlar verimli geçmiyor. Gıda fiyatları da tırmanmayı sürdürüyor. Avrupa’da yaşananlar, halihazırda çok zor olan bir durumu daha da kötüleştirdi. Somali buğday ihracatı konusunda Ukrayna ve Rusya’ya bağımlı. Ama aynı zamanda genel olarak ithal gıda fiyatlarının artması, akaryakıt fiyatlarının artması bizi endişelendiriyor. Bu, aileleri ve toplulukları açlığa sürüklüyor. Gıda Programı, desteğinin büyük bir kısmını nakdi yardım olarak yapıyor. Toplulukların bu yardımı kullanarak asgari ihtiyaçları karşıladıklarından emin olmaya çalışıyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow