hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: Libya'daki savaş: Enerji satrancı | Video

    KAYNAKCNN TÜRK

    Libya'da Türkiye destekli meşru hükümet güçleri, büyük kazanım sağladı. Hafter güçleri geri çekiliyor. Hafter'e destek veren ülkeler şimdi ateşkes çağrısında bulunuyor. Ülkede petrol için de büyük bir mücadele var. İşte Libya sahasında son durum...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜRKİYE DESTEKLEDİ, MEŞRU GÜÇLER İLERLEME SAĞLADI

    Önce stratejik önemdeki Vatiyya Hava Üssü, ardından başkent Trablus'un güvenliği sağlandı. Terhune kentinden de Hafter güçleri atıldı. Libya'da meşru yönetim Ulusal Mutabakat Hükümeti askeri güçleri sahada ilerledi. Türkiye destekli meşru hükümet ilerleyip darbeci Halife Hafter geriledikçe 'ateşkes' konusu gündeme geldi.

    ESKİ LİDER KADDAFİ'NİN KENTİ ENERJİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

    Şimdi zafer yolları operasyonu zamanı... Hedef devrik lider Muammer Kaddafi'nin memleketi sirte. Sirte stratejik önemde. Ülkenin sahil şeridinde doğusuyla batısını bağlayan kent. Üstelik petrol bölgeleri açısından da kritik bir yerde.

    AFRİKA'NIN EN BÜYÜK REZERVLERİNE SAHİP

    Ülke enerji kaynakları açısından Afrika'nın önemli ülkesi. Libya, 48,4 milyar varillik petrol rezervleriyle dünya ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde 2,8'ine sahip. Dünya sıralamasında 10. sırada. Doğalgaz rezervleri ise 1,4 trilyon metreküp.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İÇ SAVAŞ PETROL ÜRETİMİNİ SEKTEYE UĞRATTI

    2011'de Kaddafi'nin öldürülmesinden önceki iç karışıklık döneminde, ülkede petrol üretimi günde 516 bin varile kadar geriledi. Sonraki dönemde de ülke içindeki çatışmalar paralelinde sürekli iniş çıkışlarla 2018 yılında günlük ortalama 1 milyon varil civarında bir üretim gerçekleştirildi. Son rakam ise, 1 buçuk milyon varil dolayındaydı.

    PETROLÜN ÇIKARMA MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK VE KARLI

    Aslında üretim günlük 3 milyon varile kadar rahatlıkla çıkabiliyor. Ayrıca Libya, düşük sülfür oranıyla oldukça yüksek kalitede olan ham petrolün merkezi. Petrolün çıkarma maliyeti, bazı sahalarda varil başına 1 dolar'a kadar geriliyor. Avrupa pazarına yakınlığı da Libya'yı oldukça stratejik bir petrol üreticisi konumuna getiriyor.

    PETROL HİLALİ BÖLGESİNDE SAVAŞ SERTLEŞMİŞ DURUMDA

    Libya'nın doğusunda, Akdeniz sahil şeridinde Sidre'den Bingazi'ye kadar 350 km uzanan ve "Petrol Hilali" adı verilen bölgede Sidre, Ras Lanuf, Briga ve Zuveytine gibi ülkenin en büyük petrol ve doğal gaz tesisleri bulunuyor. Petrol Hilali'nde yapılan üretim, ülkedeki tüm petrol ihracatının yüzde 60'ını oluşturuyor. Bölgedeki rafinerilerden Sidre 350 bin, Ras Lanuf 220 bin, Zuveytine 100 bin ve Briga 8 bin varil günlük üretim kapasitesine sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında Libya'daki savaş aynı zamanda bir enerji savaşı. Gayrı meşru Hafter güçlerinin 2014'ten bu yana yürüttüğü savaşın bir parçası olarak petrol üretimini de hedef alması, Libya için bugüne kadar milyarca dolar zarara neden oldu.

    HAFTER'İN KAYBETMESİ DESTEKÇİLERİNİ ENDİŞELENDİRİYOR

    Savaşın en kritik evresi şu anda, Petrol Hilali bölgesinde yaşanıyor. Türkiye'nin desteğindeki meşru güçler, Sirte ve Cufra istikametlerinde ülkenin batısına doğru ilerleyişlerini sürdürüyor. Hafter'in askeri destekçileri bir bir çözülüyor, taraf değiştiriyor.

    TÜRKİYE: MEŞRU HÜKÜMETİN TALEPLERİ YERİNE GELSİN

    Son olarak Türkiye, 7 bölgede petrol arama konusunda meşru hükümetle anlaşma sağladı. Bu sırada sahada cephe kaybeden General Hafter ise Mısır'a gitti. Mısır'daki ateşkes çağrısı yapıldı. Daha önce başkent Trablus kapılarındayken ateşkesi reddeden Hafter'in Mısır'ı da alarak yaptığı çağrıyı, Ulusal Mutabakat Hükümeti reddetti. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır'ın doğrudan Fransa'nın da dolaylı desteğini alan Hafter geri adım atmış durumda. Ama şu anda devreye Rusya'nın daha yoğun şekilde girdiği haberleri de var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar, "Türkiye siyasi çözümden yana. Ancak Libya'da gayrimeşru tarafa Rusya el altından destek verirse çatışmalar daha uzun sürebilir" diyor.

    HAFTER'İN MEVZİ KAYBETMESİ ÇÖZÜLMEYİ GETİREBİLİR

    Kalıcı ateşkese gelince ya Hafter 2014'deki darbe sonrası başlattığı silahlı saldırıları durdurur ve silah bırakır ya da BM devreye girerek, meşru hükümet otoritesinde Tobruk'taki yasa dışı hükümetin Rrablus'a taşınmasını sağlar. Böylece ülkedeki ikili yönetim sona erer. Siyasi mutabakat çerçevesinde adım atılır.

    Ne olacağı sorusuna gelince bölgedeki aktörlerin atacağı adımlar ve zaman, Libya'daki savaşın sonucunu gösterecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow