hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suçluların Çin'e iadesi protesto edildi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Hong Kong'da yarım milyon insan sokaklara döküldü. Özerk hükümetin, ağır suçlardan tutuklu zanlıları Çin'e iade edilmesini öngören tasarısı protesto edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hong Kong’da 500 bin kişi, özerk hükümetin, zanlıların sınır dışı edilmesini öngören yasa tasarısını protesto etti.

    Ülkede gösterilerde, iş adamlarından avukatlara, öğrencilerden, dini gruplara kadar geniş bir topluluk, son on beş yılın, en büyük eylemi olarak görülen protesto için, bir araya geldi. Hükümetin geçirmeye çalıştığı sıkı ulusal güvenlik yasaları eleştirildi.

    Yöneticilerle, tamirciler, sigortacılarla otobüs şoförleri Hong Kong sokaklarında birlikte yürüdü. Hong Kong'un baş yöneticisi Carrie Lam’e istifa çağrıları yapıldı.

    Hong Kong Özerk Hükümeti, tasarının sadece, ağır suçlar nedeniyle ve uzun süreyle tutuklu yargılanan zanlılara uygulanacağını öne sürdü.

    Amerika ve Avrupa’dan Hong Kong yönetimine yönelik kınamalar yayınlandı. Protestolar, dünya başkentlerine de taştı. Londra, Sidney, New York dahil 26 şehirde gösteriler düzenlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Protestolar sonucunda yasa tasarısı rafa kaldırıldı.

    Tasarıya karşı çıkılmasının nedeni, Zanlıların bağımsız olmayan ve uluslararası standartlara aykırı bir hukuk sistemine teslim edilmesini önlemek. Hong Kong’daki protestocular, suçluların özellikle ÇİN’E Gönderilmesinden endişe ediyor.

    Eski İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, 1997 yılında Çin yönetimine geri verildi. Bölgede, birçok diplomat ve iş insanının yaşadığı kente özerklik verildi. Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bölgede, ayrı bir hukuk sistemi kuruldu.

    Bugün suçluların Çin başta olmak üzere başka ülkelere iade edilmesinin, bağımsızlığı da etkileyeceği yönünde eleştiriler var.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow