Trump, İran ile ticaret yapan ülkelere yüzde 25 gümrük vergisi getirdi
İran'da rejim karşıtı protestolar sürerken, ABD Başkanı Trump, İran ile ticaret yapan ülkelere yüzde 25 gümrük vergisi getirdi. Beyaz Saray da askeri müdahale seçeneklerinin masada olduğunu ancak Trump'ın önceliğinin diplomasi olduğunu açıkladı. İranlı yetkililerin kendilerine ulaştığını rejimin söylemlerinden daha farklı konuştuklarını öne sürdü.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile ticaret yapan ülkelere yüzde 25 gümrük vergisi getirdi.
Trump, kendi sanal medya platformunda yaptığı paylaşımda, "Bu karar nihai ve kesindir” ifadelerini kullandı.
İran’ın en büyük ticaret ortağı Çin. Çin’i Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Hindistan izliyor. Beyaz Saray, yeni gümrük vergilerinin hangi ülkeleri ve ürünleri ne ölçüde etkileyeceğine dair ayrıntı paylaşmadı.

CBS News’e konuşan Amerikan Savunma Bakanlığından iki yetkiliye göre Trump, İran’a yönelik uzun menzilli füze saldırıları da dahil olmak üzere askeri seçenekler hakkında bilgilendirildi.
Yetkililer, siber operasyonlar ve psikolojik harp faaliyetlerinin de masada olduğunu aktardı. Habere göre olası bir ABD müdahalesi ağırlıklı olarak hava gücüne dayanacak. İran’ın komuta-kontrol ve iletişim altyapısının hedef alınması da planlar arasında yer alıyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Caroline Leavitt de Başkan Trump'ın askeri seçenekleri değerlendirdiğini ancak önceliğinin diplomasi olduğunu belirtti.
Leavitt, “Bence Başkan Trump'ın çok iyi yaptığı şeylerden biri de her zaman tüm seçeneklerini masada tutmasıdır ve hava saldırıları da başkomutanın masasında bulunan birçok seçenekten biri olacaktır. Diplomasi, Başkan için her zaman ilk seçenektir. Dün gece hepinize, İran rejiminden kamuoyuna yansıyanların, yönetimin özel olarak aldığı mesajlardan oldukça farklı olduğunu söyledi ve bence Başkan’ın bu mesajları araştırma konusunda bir çıkarı var. Bununla birlikte Başkan, gerekli gördüğü takdirde askeri seçenekleri kullanmaktan çekinmeyeceğini de göstermiştir. Ve bunu İran'dan daha iyi bilen yok” dedi.

Donald Trump önceki gün İranlı yetkililerin kendilerine ulaştığını ve görüşmek istediklerini açıklamıştı. Beyaz Saray Sözcüsü de kendilerine ulaşan İranlı yetkililerin rejimin ABD karşıtı sert söylemlerinden daha farklı konuştuğunu öne sürdü ve “Daha önce de bildirildiği üzere, İran hükümetinden bir yetkili, Cumhurbaşkanının çok yakın ekibinden özel temsilci Witkoff ile iletişime geçerek, kamuoyuna yansıyanlardan çok farklı bir tonda bir mesaj iletti” ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


ABD İRAN GÖRÜŞMESİ SAAT KAÇTA, NE ZAMAN? ABD, İran'ın görüşme yeri ve saati: ABD İran görüşmesine kimler katılacak, ne konuşulacak? Dünyanın gözü Umman'da!

Trump'ın amacı ne? Olası savaşta 2 senaryo!

Bir Super Bowl şovu, ABD'yi nasıl ikiye böldü? Devre arası karışacak: Alternatif sahne kuruluyor...

Artık develerin de pasaportu olacak! Suudi Arabistan'dan dikkat çeken hamle...

The Simpsons 72 Saat Elektrik Kesintisi Kehaneti: 9 Şubat 2026 72 Saat Elektrik Kesintisi Gerçek mi? İşte Tüm İddialar
