hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadın köy öğretmenlerine kişisel gelişim eğitimi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKAA

    Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde, köy öğretmeni olacak ya da kısa bir süredir bu görevi yürüten kadın öğretmenlere Ankara'da eğitim veriliyor. İlk etapta 50 köy öğretmeninin katıldığı eğitimlerle hedef bin kadın köy öğretmenine ulaşmak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Eğitim Derneği ve Zürich Sigorta'nın desteği ile mesleğe yeni adım atan kadın köy öğretmenlerinin eğitimlerine katkı sağlamak için hayata geçirilen proje kapsamında, farklı illerden 50 kadın köy öğretmeni, ilk dersleri "kisisel gelişim eğitimini" almak üzere Ankara'da bir araya geldi.

    Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, TED Üniversitesinde düzenlenen eğitim programının açılışında, projeyle mesleğe yeni adım atmış kadın köy öğretmenlerinin eğitimlerine katkı sağlamayı ve adaptasyonlarını kolaylaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

    "Bin kadın öğretmene ulaşacağız"

    Kadın öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine destek olunurken, bulundukları yerlerin sosyal ve fiziksel eksikliklerini düzeltmeye yönelik uyum çalışmaları yürütmelerinin teşvik edileceğini belirten Boyacı, "Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümünün kutlanacağı 2023'e kadar bin kadın öğretmene, 30 binden fazla çocuğa ve 150 bin aile üyesine ulaşılması hedeflenmektedir." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boyacı, projenin "Öğretmenlerin Mesleki ve Kişisel Gelişiminin Desteklenmesi", "Öğretmenlerin Yöresel ve Sosyal Uyumunun Sağlanması", "Sosyal Girişimcilik Modelleri" ve "Gönüllülük Esasına Dayalı Projeler ile Ana Projenin Desteklenmesi" olarak 3 temel bileşen kapsamında yürütüldüğünü anlattı.

    Öğretmenlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlanacak

    TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise konuşmasında, öğretmen olmanın zor, köy okullarında öğretmenliğin çok daha zor olduğuna işaret ederek, "Köydeki öğretmenimizin, 'Onların gözlerinin içine bakınca bazı şeyler için daha güçlü olmak istiyorum. Onlar için yapmak istiyorum. İnsanlık için yapmak istiyorum. Bu, öğretmen olmayı çok çok aşan bir durum' sözleri aslında bu projede doğru hedefi belirlediğimizi gösteriyor." diye konuştu.

    Bugün başlayan kişisel gelişim eğitimlerinin 5 gün süreceğini aktaran Pehlivanoğlu, "Amacımız, sizlere kendinizde eksik bulduğunuz, geliştirmek istediğiniz, yön vermekte zorlandığınız alanlarda yardımcı olmak. Böylelikle meslek yaşamınızda, köy halkı ile iletişiminizde farklılıklar yaşamayacağınızı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

    "Ne onlar beni anlıyordu ne de ben onları"

    Eğitime katılan ve Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesi Çayırlı İlkokulu'nda öğretmenlik yapan Seher Kolbaşı, bulundukları yerde yaşadıkları zorlukları, AA muhabirine anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleştirilmiş sınıfta tek öğretmen olduğunu ifade eden Kolbaşı, kendisinin de birleştirilmiş sınıfta eğitim aldığını, bunun zorluklarını çok iyi bildiğini ve çocukları çok iyi anladığını vurguladı.

    Öğretmenliğe ilk adım attığında öğrencileri ile iletişimde zorlandığına dikkati çeken Kolbaşı, şunları kaydetti:

    "Okula ilk geldiğim gün ne onlar beni anlıyordu ne de ben onları. Zamanla aşmaya başladık. Zorlu koşullarda eğitim alan öğrenciler daha çok ilgiye ihtiyaç duyuyor. Bulunduğum yer, çok kapalı kalmış bir köy. Dış dünyaya o kadar uzaklar ki küçük marketler bile onlar için büyük bir lüks. Sadece haftada bir gelen ticari araçlarla ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Aileler hayvancılıkla geçindikleri için tüm ilgi hayvanların üzerinde. Bir velimin, 'ben çocuğumla, hayvanla ilgilendiğim kadar ilgilenemiyorum' sözü, beni çok etkiledi."

    Eğitim programının açılışına, Zürich Sigorta Genel Başkan Yardımcısı Esra Bozkurt ile köy öğretmenleri katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow