hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altında 42 tonluk rekor üretim! Kırşan değerini açıkladı | Video

    KAYNAKCNN TÜRK

    Altın üretimi salgına rağmen yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Üretim 42 tona ulaştı. Peki, bunun Türk ekonomisine parasal değer olarak katkısı ne? Altın üretiminin önemi ve eleştirileri CNN TÜRK Muhbiri Gülşen Coşkun, TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan ile konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ALTIN İTHALATININ %26'SI YERLİ KAYNAKTAN KARŞILANDI"

    Altın üretimi salgına rağmen yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 42 tona ulaştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, bu rekorun Türk ekonomisine katkısını değerlendirdi. "Altın madenciliği ülkemiz açısından önemli. Bunun da sebebi altın ithalatında ciddi manada bir döviz açığımız var. 42 ton altının parasal değeri de 2.4 milyar dolara tekabül ediyor. Her yıl 160 tona yakın altın ithal ediyoruz. Bu sene ürettiğimiz 42 ton altın ile ithalatın yüzde 26'sını yerli milli kaynaktan karşılamış oluyoruz." dedi.

    Kırşan, yer altı kaynağı olarak altının önemini şu örneklerle anlattı:

    "2020 yılı şu açıdan önemli. Pandemi nedeniyle altın fiyatları bin 600, bin 700, bin 800 dolarları aştı. Şuan yine ABD'deki olaylardan dolayı bin 950 dolarlara ulaştı. Altın bu nedenle güvenli yatırım aracı. Ama sadece bu değil. Altın, yatırımcıyı takı olması özelliği ile de çekiyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ARAMANIN SİYANÜRLE YAPILDIĞI YANLIŞ BİR ALGI"

    Ve altın üretimiyle ilgili çevreye olumsuz etkileri olduğu yönündeki eleştiriler... Kırşan eleştirilere, "Bilimsel metotlarla siyanürleme yöntemi ile işleniyor. Burada yanlış olan şu; sanki altın araması siyanür ile yapılıyor diye yanlış bir algı var. Halbuki altın araması siyanür ile yapılmaz. Üretim esnasında altını kayadan ayırmak için siyanürleme yöntemi yapıyorsunuz" diyerek yanıt verdi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow