hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret pazarlığı başlıyor

    Yeni asgari ücret için takvim netleşti, geri sayım başladı. Taraflar, ilk toplantısını bu hafta 7 Aralık Çarşamba günü yapacak. Peki milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni asgari ücret ne kadar olacak, konuşulanlar neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşçi ve işveren temsilcilerinden gelen ilk açıklamalar sonrasında gözler pazarlık için yapılacak ilk görüşmeye çevrildi. 7 Aralık Çarşamba saat 14’te taraflar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya gelecek. Yeni asgari ücrete ilişkin beklentiler, talepler görüşülecek.

    Peki yeni asgari ücret ne kadar olacak? Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kırmızı çizgilerini 7 bin 785 lira olarak açıkladı. Bu rakam da yüzde 40 ila 50 arasında bir zammı işaret ediyor.

    Henüz masada net bir rakam yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “İşçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz" mesajını da sık sık vurguladı. Masada farklı senaryolar var. Mevcutta 5500 TL olan asgari ücret için birçok zam oranı konuşuluyor yüzde 30 zam gelirse 7 bin 150 TL olacak. Zam oranı yüzde 40 olursa 7 bin 700, yüzde 50 olursa 8 bin 250 ve yüzde 60 olursa da 8 bin 800 TL seviyesine yükselecek. Yüzde 90 ve üzerinde bir zam gelirse ise 10 bin TL ve üzerine çıkacak. Ancak net zam oranı, önümüzdeki haftalarda yeni yıl gelmeden kurulacak masadan çıkacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow