hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret zammının etkileri

    Asgari ücret zammının yansıyacağı temel kalemlerin başında işsizlik maaşı, gelir testi sınırı, bireysel emeklilikteki devlet katkısı limiti var. Kalem kalem yeni ücretlere bakalım...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücret zammı ile birlikte bir diğer artış da işsizlik maaşında olacak. Issızlık maaşı brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Buna göre en düşük işsizlik maaşı 2020 yılında 2 bin 31 TL'den 2 bin 336 TL'ye çıkacak. En yüksek işsizlik maaşı da bin 15 TL'den bin 168 TL'ye çıkacak.

    Bir diğer artış ise gelir testi sınırında olacak. Bunun için hane içerisinde kişi başına düşen gelire bakılıyor. Brüt asgari ücretin üçte birinden düşük olan kişilerin genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödeniyor. Bu mevcutta 852 lira. 1 Ocak itibari ile bu rakam da 981 liraya çıkacak.

    Bireysel emeklilik sistemi kapsamında verilen devlet desteği de artacak. BES'te bir yıl içinde en fazla brüt asgari ücretin yıllık tutarının yüzde 25'i oranında kadar devlet katkısı alınabiliyor. Yeni asgari ücretle birlikte 7 bin 675 lira olan devlet desteği sınırı 8 bin 829 liraya yükselecek.

    Ve en düşük Bağ-Kur primi de artacak. 882 lira olan miktar asgari ücretteki artışla birlikte indirimsiz bin 15 lira olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow