hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret ne kadar olacak? Üçüncü toplantı için geri sayım başladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Asgari ücret 2020 yılında ne kadar olacak? 7 milyonu aşkın asgari ücretli Aralık ayının yaklaşmasıyla birlikte bu sorunun cevabını araştırıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü kez 17 Aralık Salı günü işvereni temsil eden TİSK'te biraraya gelecek. Ama zam oranı Aralık ayının sonuna doğru olması beklenen 4. ve son toplantıda açıklanacak. Peki masada kimler var? Talepler neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücret zam pazarlığı maratonunda süreç devam ediyor. 17 Aralık Salı günü 3'üncü toplantı gerçekleşecek. Bu kez toplantı işveren sahipliğinde TİSK'de gerçekleştirilecek. Görüşme saat 14.00'te başlayacak.

    Masada işçiyi Türk-İş, işvereni TİSK temsil ediyor. Diğer tarafta ise hükümet temsilcileri var.

    Taraflar geride kalan iki toplantıda da ücret pazarlığı yapmadılar. Çeşitli bakanlıklardan sunumlar yapıldı. Mevcut durum değerlendirmesi yapıldı.

    PEKİ TARAFLAR NE TALEP EDİYOR?

    Mevcut asgari ücret 2 bin 20 lira 90 kuruş. Bu kapsamda, işçi tarafı 2 bin 578 tl'nin altında pazarlık yapmak istemiyor.

    İşveren enflasyon üzeri zamma karşı çıkıyor. "İstihdam için işveren desteklenmeli görüşünde. İşverene verilen asgari ücret desteğinin de 200 liraya çıkarılıp devam etmesini talep ediyor.

    Hükümeti temsil eden Aile, Çalışma Bakanlığı ise "Ücret artışı kadar istihdamı korumak da önemli" mesajı vermişti. Aynı zamanda, "Çalışanı enflasyona ezdirmedik ezdirmeyeceğiz" vurgusu da yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. toplantıda taraflar ayrı ayrı dinlenecek. Ayrıca, TUİK her sene asgari ücrette belirleyici olan bir işçinin asgari geçim tutarını açıklıyor. Toplantıda bu verinin açıklanması bekleniyor. Özellikle işçi kesimi bu verinin açıklanmasıni bekliyor. Asgari ücretteki zam oranının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndaki 4. ve son toplantıda açıklanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow