hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakanlık sayısı 3'e iniyor: İşte ekonomide yeni yönetim

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ekonomi yönetimine de köklü değişiklikler getiriyor. Ekonomi yönetimi Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlıkları olarak 3 ayakta toplanacak. Ayrıca kurul ve ofislerle de ekonomi politikaları desteklenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim sonuçlandı, piyasa ve iş dünyasında gözler ekonomi yönetiminde. 16 üyeli olması beklenen yeni kabinede 3 koltukla sınırlandırılan ekonomi yönetimine kimlerin geçeceği merakla bekleniyor. Milletvekili adayı gösterilmeyen 4 bakanın yanı sıra, iş dünyasından da sürpriz isimlerin yeni ekonomi yönetiminde yer alabileceği konuşuluyor.

    Meclis'e ilk kayıtlar başladı

    Ekonomi alanındaki 6 olan bakanlık sayısının 3'e indirilmesi planlanıyor. Başbakan yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı ile bir arada olacak. Maliye Bakanlığı'nın adı da "Hazine ve Maliye Bakanlığı" olarak değiştirilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adıyla birleştirilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ise "Ticaret Bakanlığı" adı altında birleştirilecek. Ekonomiyle ilişkili olarak ulaştırma ve altyapı yatırımları "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı" eliyle koordine edilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise "Tarım ve Orman Bakanlığı" çatısı altında bir araya gelecek. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni dönemde kabine nasıl olacak?

    Bugüne kadar Maliye Bakanlığı ve diğer bakanlıklar tarafından hazırlanan bütçeyi artık Cumhurbaşkanlığı hazırlayacak. "Strateji ve Bütçe Başkanlığı", bütçe yapımı ve yönetimini etkin yürüterek, mali disiplin ve verimliliği amaçlayacak. 2019 bütçesi, Ekim ayında Meclis'e sunulacak.
    Doğrudan Cumhurbaşkanı'na bağlı çalışacak ve hükümet politikalarına yön verecek 4 ofis kurulacak. Finans, İnsan Kaynakları, Dijital Dönüşüm ve Yatırım ofisleri yeni dönemde etkin görev alacak.

    Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş mesaisi başladı

    Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'na en yakın yapılanmalardan birini de kurullar oluşturacak. Kurullardan biri de Ekonomi Politikaları Kurulu olacak. Bakanlıklardan farklı olarak daha çok "Danışma Kurulu" görevi üstlenecek olan kurullarda, iş dünyasından üniversitelere, kültür-sanattan bilime kadar alanında uzman kişiler politika inşa süreçlerine dahil edilecek.

    Yeni sistemde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Rekabet Kurumu gibi üst kurullar ise özerk yapısını koruyacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow