hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolarda gece ne oldu? "Şişman parmak" iddiası

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCnnturk.com

    Gece saatlerinde birdenbire alevlenen dolar, herkesi telaşlandırdı. 6.33'e doğru çıkan bir dolar/TL grafiğiyle karşı karşıya kaldık. "Dolarda gece ne oldu?" sorusunun yanıtı CNN TÜRK'te Mine Uzun'un sunduğu Parametre programında arandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar, Türk Lirası karşısında Asya seansında Cuma günü ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının kızışmasının yuanda sert satışlara neden olması ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi güçlendirmesi sonucu sert yükseldi. Ekonomist Aysu Karaytuğ, dolar/TL fiyatındaki bu nedenlere ek olarak şişman parmak sendromunun da konuşulduğunu söyledi.

    Karaytuğ şöyle konuştu: Gece 01.29'da dolarda yukarı doğru hareketlenme oldu. Saate baktığımızda işlem hacminin olmadığı sığ işlemlerin geçtiği bir saat, sığ piyasalarda her zaman için yukarı hareketler ve aşağı hareketler çok radikal değişiklikler yaratabilir. Bunun altında yatan sebep birincisi, riskten kaçış var ikincisi yuanda sert satışlar... Bunların dışında şişman parmak riski de konuşuluyor…

    ŞİŞMAN PARMAK SENDROMU NEDİR?

    Borsalarda brokerların yaptığı işlemler sırasında bilgisayarda yanlış bir tuşa basması sonucu istenen alım ya da satım miktarından çok daha fazlasını gerçekleştirmesine borsa literatüründe "fat finger" yani şişman parmak işlemi adı veriliyor. Yanlış tuşla yapılan büyük alımlar hisselerde anlık fiyat yükselmelerine yol açarken büyük satışlar ise hisselerde büyük düşüşe yol açabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow