hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dövizde bugün ne oldu? Dünkü artışın ardından seyir ne durumda?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Döviz kurlarında dün yaşanan aşırı hareketlilik sonrası bugün durum ne? İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ve Ekonomist Ferhat Yükseltürk, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

    BUGÜNKÜ TABLO BİZE NE SÖYLÜYOR?

    Ekonomist Ferhat Yükseltürk, "Dünkü sert hareketten sonra piyasalarda bugün bir denge arayışı görüyoruz. Özellikle dün 13,5'e kadar bir ara yüzde 18'in üzerinde değer kaybından sonra şu anda 12, 12,5 bandında dengelenmeye çalışan bir dolar/TL kuru mevcut. Tabi halen yaşadığımız şokun üstünde şu an yaralarımızı saramamış vaziyetteyiz. Bu noktadan sonra da büyük ihtimal belli seviyelerde yatay dengelenmeye çalışacak bir kur göreceğiz. Tabii bütün piyasanın gözü kulağı önümüzdeki ay yapılacak Merkez Bankası toplantısında olacak. Şu andaki görüntü halen bir faiz indirimi bekleniyor. Fakat burada Merkez Bankası'ndan en azından faiz indirimlerine ara verilip, verilmeyeceğini şeklinde bir sinyal alabilirsek bundan sonra piyasalarda biraz daha sakinlik, en azından yıl sonuna doğru bir sakinlik yaşayabiliriz. Eğer bu yönde bir sinyal alamazsak, tekrardan ben yukarı yönlü sert hareketler yaşayabileceğimizi düşünüyorum" dedi. 

    KURDAKİ BEKLENTİ NE YÖNDE?

    CNN TÜRK Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Sefer Şener ise şunları söyledi:

    "Bundaki sonraki süreç tamamıyla Merkez Bankası'ndan gelecek sinyallere bağlı. Piyasadan da gelecek olumlu sinyallere de bağlı. Yani hem siyaset tarafından hem de Merkez Bankası tarafından gelebilecek olumlu mesajlar, bundan sonraki süreçte kuru gevşetir diye düşünüyoruz. Piyasada önemli olan olumsuz mesaj yaygın olmaması. Olumsuz mesajların yaygın olarak piyasaya verilmemesi gerekiyor. Ne kadar olumlu mesaj çıkarsa piyasayı pozitif yönde etkileyecektir diye düşünüyorum. Bu anlamda evet çok ciddi yüksek bir oynaklık var. Fakat dünden beri ve bugün de biraz gevşemiş durumda bu oynaklık. Gelebilecek en ufak bir pozitif harekette ben yönün aşağı rahatlıkla olabileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda da bu mesaj beklentisiyle piyasanın bunu nasıl algılayacağı, piyasanın nasıl hareket edeceğine de doğrudan orantılı bir durum. Sadece mesajla değil, aynı zamanda piyasa yapıcıların da piyasadaki tedarikçilerden tutun da firmalara, vatandaşlara kadar herkesin bur süreçte biraz daha sakin hareket etmesi, piyasanın tamamının lehine olacak diye düşünüyorum. Tüm piyasa bunu fiyatlamaya, bu riskli durumdan kendini korumaya çalışıyor. Bu koruma neticesinde de belli aksiyonları alıyor. Perakende sektörüyle olan durum bunun göstergesi."

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow