hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın en pahalı mantarı Trüf için yatırım daveti | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dünyanın en pahalı mantarlarından Trüf için yatırım daveti. Tarım ve Orman Bakanlığı, en çok talep gören mantarlar arasında bulunan Trüf mantarına yönelik yatırımları artırmak için harekete geçti. Trüf bahçesi kuracaklar için bir rehber hazırladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en pahalı mantarı Trüf. İtalya ve Fransanın bazı bölgelerinde üretilen bu mantarın Türkiye'de de üretimini teşvik için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık tarafından Trüf mantarı bahçe yatırımlarının artırılması amacıyla bir yatırımcı rehberi hazırladı.

    Rehberle, Trüf bahçesi yatırımlarının artırılması ve bu alanda yatırım yapacaklara yol gösterilmesi amaçlanıyor.

    Buna göre, "Kara elmas" olarak da anılan bu mantara yönelik dünya çapında her geçen gün artan talep karşılanamıyor. Trüfün, gelecek 20 yıl içinde dünya çapında yıllık 6 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturması bekleniyor. Üretimdeki artışa rağmen mantarın fiyatının düşmesi öngörülmüyor.

    Çok sınırlı bir coğrafyada doğal olarak yayılış göstermesi ve az miktarda toplanmasından dolayı kilogram fiyatı kalitesine göre 100 ile 1500 Euro arasında değişiyor. Yani kilo fiyatı 13 bin TL'yi buluyor.

    Trüf mantarı bahçesi için tesis dönemi 3 yıl, proje ömrü ise 45 yıl olarak belirlendi. Projenin masraflarını karşılayıp, başa baş noktasına geldiği ve kara geçtiği dönem 9'uncu yıl olarak öngörüldü. Projenin iç karlılık oranı yüzde 62, mali rantabilitesi yüzde 292 olarak hesaplandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu veriler ışığında Trüf mantarı bahçesi için yapılacak bu yatırımın karlı olduğu tespit edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow