hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomi yasa teklifi hazır

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    BDDK yetkilerini Merkez Bankası'na aktaran yasa teklifi önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek. Teklife göre, bazen çok tartışılan bankaların işlemleri karşılığı aldığı masraf komisyon ücretlerini belirlemede Merkez Bankası yetkili olacak. Bankadan kredi çekenlere kredi kartı verilmesi gibi şartlar da gözden geçirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu önümüzdeki günlerde ele alınacak BDDK ve Merkez Bankası arasında dağıtılan yetkileri tek elde toplayan kanun teklifi önemli düzenlemeleri içeriyor.

    Mevcut durumda ödeme sistemlerinin düzenlenmesi ile alakalı yetkilerin bir kısmı BDDK bir kısmı Merkez Bankası'nda. Teklif ile bu 2'li yapı teke iniyor. BDDK'nın bazı yetkileri Merkez Bankası'na devrediliyor.

    AK Parti'nin hazırladığı ve bütçeden önce çıkartılması planlanan düzenlemeler içerisinde ücret ve komisyonlarla ilgili madde dikkat çekiyor. Yeni düzenlemeyle bankaların azami faiz oranlarının yanı sıra her türlü işlemden elde ettikleri ücret, masraf, komisyon ve hizmet bedelleri için azami miktar veya oranları tespit etmeye Merkez Bankası yetkili olacak.

    Mevcut kanunda bir bankanın emin şekilde çalışmasını tehlikeye atan banka yöneticilerinin imza yetkisi kalkıyor. Yeni düzenlemeyle, bankacılık sistemini tehlikeye düşürenlerin de imza yetkisi kalkacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılık ürün ve hizmetlerinin sunumu, kredi kartı verilmesi gibi müşteriye ait özel bilgilerin paylaşılması şartına bağlanamayacak

    Bankacılık sistemi için "önemli" olarak tanımlanan bankalara mali bünyelerini iyileştirmeleri için özel önlem planı hazırlama yükümlülüğü getirilecek. Bankalara müdahale şartlarının arasına kredi kalitesinin mali bünyeyi zayıflatabilecek şekilde bozulması kriteri de eklenecek. Mali durumu bozulan bankalara müdahale edilebilmesi için kanunda sayılanlardan en az 5 şartın gerçekleşmesi gerekecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow