hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikte kademe limiti değişiyor mu?

    Kademeli tarifeye geçilmesinin ardından elektrik faturaları hızlı yükselirken Bakan Dönmez'den limit değişikliği sinyali geldi. Dönmez, "Limit değişikliğine gidebiliriz. 150 kilovatsaat kalacak diye bir kaidemiz yok" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Ocak ayı itibarıyla elektrikte kademeli tarifeye geçilmesinin ardından pek çok abone, yüksek faturalarla karşılaştı. Şubat faturalarına zamlı tarifenin tamamen yansıtılmasıyla, daha yüksek faturalarla karşılaşılması bekleniyor. Vatandaşlar, elektrikte üst kademeye kolayca geçilebildiğinden şikayet ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kademeli tarifedeki 150 kilovatsaatlik limitte değişikliğe gidilebileceğini söyledi.

     
    Sınırı aşmak kolay

    Ocak ayı faturalarına zamlı tarifenin kısmen yansımasına rağmen, faturalarda gözle görülür değişiklik meydana geldi. Bunda da aylık 150, günlük 5 kWh'lik tüketimin üstünün, üst tarife olarak değerlendirilmesi etkili oldu. Yapılan hesaplamalara göre kademeli tarifede üst limite geçiş için sınır olarak kullanılan aylık 150 kWh'lik miktar, aydınlatma ve temel ev araçlarının kullanımıyla aşılıyor. Haftanın her günü yaklaşık 10 saat açık kalan ortalama bir televizyon ayda yaklaşık 27 kWh, 7 gün 24 saat çalışan bir buzdolabı ayda 30 kWh, haftada 3 gün çalıştırılan çamaşır makinesi ayda 19 kWh, haftada 5 gün, günde 5 saat kullanılan bir bilgisayar ayda 10 kWh, her gün 1'er saat yakılan 6 tane normal ampul ayda 10 kWh, haftada 2 gün 1'er saat kullanılan ütü 19 kWh elektrik kullanıyor. Sadece bu elektrikli araçlar ayda yaklaşık yaklaşık 160 kWh kullanıma denk geliyor ve abonenin üst kademeden değerlendirilmesine neden oluyor. Soğuk havalarda yoğun olarak kullanılan, haftada 56 saat çalıştırılan bir kombi, 150 kWh'lik sınır değerin 5'te birini tek başına geçiyor. Günde 3 saat çalıştırılan elektrikli bir kombi, tek başına 90 kWh'den fazla elektrik harcarken, buna standart bir buzdolabı ve haftada 35 saat yakılan 3 adet standart ampul eklendiğinde, limit sınırına yaklaşılıyor. Şubat faturalarına zamlı tarifenin tamamen yansıtılmasıyla, ocak ayından daha yüksek faturalarla karşılaşılması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     
    'Verileri alacağız'

    Faturada limit aşımıyla ilgili şikayetler, enerji yönetiminin de gündemine geldi. Enerji Bakanı Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarifede değişikliğe gidilebileceğini söyledi. Elektrikte kademeli tarifenin asıl amacının, dar gelirli ailelere yardım etmek olduğunu belirten Dönmez, "Bu yıl içinde, belki 6 ay sonunda da olabilir, verileri alacağız. 150 kilovatsaat altında kalan tüketim ne kadar, kaç hane altında ya da üstünde bu verileri alıp değerlendireceğiz. Gerçekten bir ihtiyaç varsa miktar değişikliğine gidebiliriz. 150 kilovatsaat kalacak diye bir kaidemiz yok" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     
    Kademeli tarifeye dahil olmak istemeyenler, 3 ayrı saat dilimi üzerinden uygulanan çok zamanlı abone grubuna geçerek kademeli tarifeden çıkabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow