hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emlak vergisi nasıl belirleniyor?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Mülk sahipleri her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Bu vergi belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Peki emlak vergisi nasıl belirleniyor? Hem rayiç bedelleri belirleyen komisyon süreci, hem de emlak vergi değerlerine ilişkin detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komisyonda 1 vergi müfettişi, 1 tapu ve kadstro genel müdürlüğünün tespit ettiği uzman, 1 ilçe belediyesi görevlisi ile 1 muhtarlık temsilcisi yer alıyor. Bu komisyon hazine ve maliye bakanlığının yaynladığı tebliğ doğrultusunda hareket ediyor ve 4 yılda bir toplanıyor. O toplantılarda sokak sokak, cadde cadde rayiç bedeller belirleniyor.

    2020 yılı emlak vergi değerleri, 2019'daki emlak rayici üzerine yeniden değerleme oranının yarısı uygulanarak hesaplandı. Yeniden değerleme oranı yüzde 22.58 olarak açıklanmıştı. Bu oranın yarısı yani yüzde 11.29 oranında 2019 yılı vergi değerlerinin artırılmasıyla bina, arsa ve arazilerin 2020 yılı vergi değerleri belirleniyor.

    Yani geçen yıl 100 bin lira olan bir konutun 'vergi değeri' bu yıl 111 bin 290 liraya çıktı. Bu rayiç değerin binde biri ile, ödenecek emlak vergisi hesaplanıyor.

    Konutun büyükşehir sınırları içinde olup olmadığına da bakılıyor. Değeri aynı olan konut büyükşehir sınırları içinde yer alıyorsa bu kez oran binde 2'ye çıkıyor ve ödenecek emlak vergisi, 2019'da 100 bin lira olan konut için bu yıl 222.58 lira oluyor. Konutlarda ve işyerlerinde arsa değeri ile binanın inşaat maliyeti toplamından emlak vergisi matrahı oluşuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emlak vergisi süresinde ödenmezse cezası da var. O oran da aylık yüzde 1.6'lık bir gecikme zammı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow