hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Euro, dolar ve altında son durum ne? İşte son rakamlar...

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Geçen hafta gözler faiz kararlarındaydı. Dünya merkez bankaları bir bir kararlarını açıkladı. Piyasalar şekillendi. Peki, bu haftaya nasıl başladık? CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, Piyasa Uzmanı Rıza Gökay Tuğsavrol'a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasa Uzmanı Rıza Gökay Tuğsavrol, “FED’in Amerika Merkez Bankasının bir faiz kararı oldu. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının bir kararı oldu. Dolar fiyatı stabil dar bir bant üzerinde hareket ederken, 75 baz puanlık FED’in artışından sonra, 100 baz puanlık indirimimizden sonra fiyat kendi tepkisini vermeye başladı. Dolar yaklaşık 18.400 seviyelerinde 18.500 seviyelerine kadar gelmişti.  Baz puana göre kendini fiyatlamış gibi gördük. Daha sonra hafta kapanışında ise tekrar zirveye yükselişini sürdürerek 18.600 gibi rakamlara yükselmiş durumda.

    Bu tarihi bir zirve aslında. 2021 Aralık’ta 18.360 ile tarihi zirveyi görmüştük. Şu an itibari ile 18600’ü gördük. Burada aslında TL bazında çok bir artış gözükmüyor. 30 kuruşluk, 10 kuruşluk, 40 kuruşluk gibi rakamlar görünüyor. Piyasalarda dolar endeksi çok fazla artmış durumda. Diğer yabancı para birimlerine karşı dolar endeksi 113.40 seviyelerine gelmiş vaziyette. Normalde bu seyir dediğimiz 109’du. 111 seviyelerini zorlamış ve 113.40 seviyelerine gelmiş durumda. 

    Bizim para birimimize karşı o kadar bir yükselişi yok. Genel itibariyle euro'da beklenmedik bir düşüş diyelim. Tabii ki Avrupa güç kaybediyordu, enerji krizleri vs vardı ama bu kadar düşüş kesinlikle beklenmiyordu. Şu an baktığımız zaman euro 18'in altına kadar gelmiş vaziyette. Bu düşüş bir miktar daha sürecek gibi görünüyor. Çünkü Avrupa'nın güç zayıflaması devam edecek gibi görünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada dikkat etmemiz gereken husus altın. Altının onsunda baskı sürüyor. Resesyon beklentisi yani ABD'deki resesyon beklentisi altında zayıflamaya sebep oluyor. TL bazında baktığımız zaman 1030-1040 lira gibi işlem görürken, şu an itibariyle 1020'li rakamlara tekrar geriledi. 980'leri geçtiğimiz hafta görmüştü. Şu an için ons büyük bir gerilemeye sebep oldu. 1670'ten 1640. İlerleyen dönem rakamların nereye gidebileceğini bize gösterecek.” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow