hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT düzenlemesi Salı günü Genel Kurul'da

    11 ili etkileyen depremlerin ardından çalışmalarına ara veren Meclis, önemli konuları ele alacağı yoğun bir haftaya giriyor. Onların arasında emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi de var. Peki kimler düzenlemeden yararlanacak? Maaşlar ne zaman alınacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözler EYT düzenlemesinde. Düzenleme salı günü Meclis Genel Kurul'una gelecek.

    PEKİ KİMLER EYT'Lİ OLABİLECEK?

    Düzenleme 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı olanları kapsıyor. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı var. Yaş şartı yok. Prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak

    Bir kişi EYT kapsamına girse de yararlanmak zorunlu değil, isteğe bağlı düzenlemeden yararlanma konusunda SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı gözetilmeyecek. Kamu kurumlarında sürekli işçi olarak çalışanların emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu feshini gerektiren hükümler de yürürlükten kaldırılacak.

    İşverene de EYT'li çalışanlar için bazı destekler verilecek. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için işverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi indirimi sağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PEKİ YA MAAŞLAR?

    Yasa, Meclis'te kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. EYT'liler o andan itibaren başvuruda bulunabilecek. Başvuru tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, kurum mevzuatları da göz önüne alınarak ilk maaşlar ödenecek. Bu durumda bazı maaşların nisan ayına kalabileceği ifade ediliyor.

    EYT'den ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow