hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT'li için kıdem tazminatı formülü ne?

    Gözler emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin detaylarında. İşveren ise özellikle düzenleme devreye girince ortaya çıkacak olan kıdem tazminatı yüküne dikkat çekiyor. Peki bunun için nasıl bir formül konuşuluyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte yaşa takılanlar çalışmasının tek taraflı değil. Hem çalışan hem de işveren boyutu var. İşverenin dile getirdiği başlıklardan biri de kıdem tazminatı yükü. Bu daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e de iletilmişti.

    PEKİ NASIL BİR FORMÜL DEVREYE GİRECEK?

    Hürriyet Gazetesi’ne göre, aynı işyerinde emeklilikten sonra çalışmaya devam edenlerin kıdem tazminatlarının, işten ayrılırken ödenmesi için yasal düzenleme yapılabilir.

    Yürürlükteki mevzuata göre ise çalışan ve işveren arasındaki anlaşma ile emeklilik işlemleri yapılırken kıdem tazminatı sıfırlanabiliyor veya işyeri uhdesinde kıdem tazminatı hesabında durmaya devam ediyor. İşverenler yasal bir güvenceyle, ödemelerin net bir kurala bağlanmasını istiyor.

    Yapılan hesaplamalara göre olası EYT düzenlemesi sonrasında ilk yıl emekli olacak sayısı 1,6 milyon kişiye kadar çıkabilecek. Bunun da ek 528 milyar TL’lik bir fon ihtiyacına neden olacağı belirtiliyor. İşverenlerin EYT düzenlemesiyle ilgili beklentilerini ilk olarak TİSK, 3 Kasım’daki açıklamasıyla gündeme getirmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, düzenlemenin nitelikli iş gücü kaybı ve kıdem tazminatı yükü gibi ek maliyetleri de gözetecek uygun çözümlerle hazırlanmasının kritik olduğuna dikkat çekmiş ve bir dizi görüşme yapmıştı.



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow