hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kış lastiği sezonu başlıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Soğuk kış ayları kendisini hissettirmeye başladı bile... Meteoroloji’den önümüzdeki günler için kar yağışı uyarıları yapılırken, ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması yürürlüğe girecek. İşte kış lastiği uygulaması hakkında tüm bilmeniz gerekenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kış lastiği sırt desenleri ve özel karışımı sayesinde yola daha çok tutunur. Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır. Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur. 

    Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.

    Kış lastikleri özel karışımı sayesinde +7 C’nin altında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur. İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini arttırır.

    +70 C’den daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır. Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

    Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve  viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. 

    Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar), M+S ve  Snowflake   veya Snowflake   sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa  kış lastiğidir.

    Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmelidir. 

    Aracınızı kışa hazırlamak için neler yapmalısınız?

    Kış lastiğinizi taktırın. Düşük sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır. 

    Kış lastiğinizi taktırın. Düşük sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aracınızın rutin bakımını yaptırın ve herhangi bir sorun olmadığından emin olun. Akü kontrolünü yaptırın. 

    Antifriz, kışın aracınızın soğutma sisteminin donmasını önler. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanın.

    Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesi azalacağı için sileceklerinizin aşınma olasılığı da oldukça yüksektir. Sileceklerinizin bakımı, kontrolü ve gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir. Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir sıvı olmasına dikkat edin. Aracınızın sürüş problemlerini gözden geçirin. Motorun ilk harekette zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa,  uygun bir serviste aracınızın ayarlarının yapılması gerekir.

    Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı sıvısı eklenmeli, ayrıca yakıt  deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir. Motorunuzun yağını ve yağ filtresini; aracınızın teknik ve bakım kitabında belirtilmiş olan kilometrelerde değiştirin. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lastiğinize; araç üzerinde muhtelif noktalara yapıştırılmış uyarı yazılarında belirtilen doğru havayı basın. Araç bagajınızda mutlaka ilk yardım çantası, uyarı araçları, marş takviye kablosu, kum veya paspas (çekiş için) çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven ve battaniye gibi yardımcı aletler bulundurun.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow