hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Halkbank Genel Müdür Yardımcısı gözaltında

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, New York'ta gözaltına alındı. Kendisine yöneltilen suçlamalar arasında İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf ile işbirliği yaparak İran yaptırımlarını delmek ve finans sistemini dolandırmak var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, İran'a yönelik yaptırımların delinmesi konusunda iş adamı Rıza Sarraf'la işbirliği ile suçlanıyor.

    Mahkemede Yargıç Francis, Atilla'ya "ABD'nin İran yaptırımlarını delmek" ve"banka dolandırıcılığı" suçlarını yöneltti. Suçlamalar arasında, İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf ile birlikte "konumunu abd finansal sistemine erişim sağlamak için kullanmak, İran ile yapılan finansal işlemleri gıda veya insani yardım olarak göstermek, Amerikan finansal sistemini dolandırmak, Sarraf'ın uluslararası finansal sistemlere erişim olanağını gizlemek ve ona koruma sağlamak" var.

    Halkbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'ndan yapılan açıklamada, Atilla'nın görev için bulunduğu ABD'de gözaltına alındığı doğrulandı. Açıklamada, ilk duruşması yapıldıktan sonra iddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verildi. "Bankamızca ve devletimizin ilgili birimlerince gerekli çalışmalar başlatılmış olup bilgi temin edildiğinde kamuoyuyla paylaşılacaktır" denildi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    40 sayfalık iddianamede, bir süre önce görevinden alınan New York güney bölgesi Başsavcısı Preet Bharara'nın imzası var. İddianameye göre Atilla, Sarraf ile birlikte yargılanacak. Şu anda Sarraf'ın yaklaşık bir yıldır hapis yattığı Metropolitan Correctional Center New York'ta bulunan Atilla,10 Nisan'da yeniden hakim karşısına çıkacak. Yaptırımları delmekten suçlu bulunursa, 20 yıl, bankacılık dolandırıcılığından suçlu bulunursa  30 yıla kadar hapis alabilir.

    Halkbank yöneticisinin gözaltına alınması, Sarraf'ın avukat ekibine Trump'a yakın isimleri aldığının ortaya çıkmasıyla aynı güne rastladı. New York Times gazetesi, aralarında eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani'nin de bulunduğu isimler, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğünü yazmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow