hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kimlere kamuda kadro yolu açıldı? Emeklilik yaşında sınır ne olacak? Asgari ücrete ne kadar zam olacak?

    Yüz binlerce sözleşmeli kamu personelinin beklediği müjdeli haber dün kabine sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi. Kimlerin kadroya geçeceği belli oldu. Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin de en kısa sürede tamamlanacağını açıkladı. Bu arada asgari ücrette görüşme trafiği de başlıyor. Vergi Uzmanı ve Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram, CNN TÜRK yayınında değerlendirmelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olması aranacaktır. Ayrıca 1 yıllık memur aday süresi olacak. Hali hazırda 3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olması aranacaktır. Ayrıca 1 yıllık memur aday süresi olacak. Hali hazırda 3 yılı dolmuş sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir" dedi.

    HANGİ SÖZLEŞMELİLER KADROYA GEÇEBİLECEK?

    3 yılı dolmuş olan önce aday memurluğa geçecek. 1 yıllık aday memurluk sonrası kadroya geçilebilecek. 227 bin kişi doğrudan kadroya geçebilecek. 424 bin personel isteğe bağlı kadroya geçebilecek.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis'te çalışarak hayata geçirmesini sağlayacağız. Emeklilik için yılını doldurup, yaş şartını bekleyenler, geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız." dedi

    EYT ÖRNEĞİN YAŞ SINIRI OLACAK MI?

    EYT düzenlemesiyle ilgili de merak edilen sorulardan bir tanesi yaş sınırı olacak mı? Yapılan EYT düzenlemeisyle birliktekKadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartı aranacak. Çalışanların kıdem tazminatı ise o iş yerinden ayrılırken ödenebilir.
    Kıdem tazminatında taksitlendirme olur mu? İşverenin kıdem tazminatı yüküne formül ne olacak?
    EYT ile birlikte aynı iş yerinde birden fazla çalışanın emekliliği söz konusu. Bu durum iş veren tarafına hem toplu kıdem tazminatı, hem de nitelikli personel kaybı ihtimalini de beraberinde getiriyor. İşverenler bu durumla ilgili taksitli ödeme seçeneği ya da uygun faizle kredi desteği beklentisi içinde. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin  konuyla ilgili, "Primi aşağı çekip eşit hale getireceğiz" açıklamasında bulunmuştu. Kıdem tazminatında taksitlendirme seçeneği de ihtimaller arasında.

    ASGARİ ÜCRETTE TAKVİM BELLİ OLUYOR

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bugün asgari ücret komisyonu takvimini belirlemek üzere, işçi ve işveren temsilcileri ile görüşecek. Tespit toplantıları önümüzdeki hafta başlıyor. 

    Asgari ücret görüşmeleri öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "İşletmelerin ödeyebileceği ücret arayışı var." açıklamasında bulundu. Asgari ücrete %50 zam olur mu? sorusuna Bilgin, Gerçekçi rakam üzerinde durmak lazım" demişti.

    ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM OLACAK?

    Asgari ücret düzenmesiyle ilgili işçi temsilcilerinden Türk-İş, "Görüşmeler başlamadan rakam konuşmamalı" açıklamasınnda bulundu. İşveren temsilcisi TİSK ise "Sorumluluk alırız ama dengeli ücret olmalı" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow