hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kiracılar dikkat

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Ev sahibiniz kiraya yüksek oranda zam yapmak mı istiyor? kira artışı sırasında TÜFE yerine, ÜFE'yi mi baz almak istiyor? Kira bedelini nasıl hesaplamalı? CNN TÜRK muhabiri Zeynep Timurlenk ve kameraman Mehmet Bulut o sorulara cevap aradı ve mikrofonu Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz'e uzattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konut sahipleri de kira bedelinden dert yanıyor, kiracılar da. Biri artırmak istiyor, diğeri düşürmek.

    Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi kira bedellerindeki artışı düzenledi. O düzenleme 18 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Mehmet Bülent Deniz konu ile ilgili, "Tüketici fiyat endeksine göre kira parasını hesaplayıp kiraya verene ödediği takdirde kiracının burada bütün sorumluluğu bitiyor. Kiraya veren açısından bu rakamı kabul etmekten başka bir çaresi yok" diyor.

    Artık kira fiyatları üretici fiyat endeksi üzerinden değil. 12 aylık tüketici fiyat endeksi üzerinden hesaplanacak. Konut sahipleri bu oranın üzerinde zam yapamayacak.

    Mehmet Bülent Deniz ayrıca, "2019'un Şubat'ında sona erecek bir kira sözleşmesi söz konusuysa yeni kira bedelini hesaplarken, Tüketici Fiyat Endeksinin 1 yıllık artışına göre artırmak zorunda bu da 2019 yılı Ocak ayı için yüzde 17.16 oranına tekabül ediyor. bu oranın altında anlaşmaları ihtimal dahilindedir tek yasak yüzde 17.16 üzerinde bir oranın dayatılmaması" olduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düzenlemedeki tek istisna, uzun süreli sözleşmeler

    Tüketiciler Birliği Başkanı uzun süreli sözleşmeler ile ilgili olarak da, "4-6 sene önce kiracı taşınmaza girmiş. Çok uzun süreli bir kira sözleşmesi söz konusu ve alınan kira bedeli artışlara rağmen piyasanın altında kalmışsa, 5 yıldan uzun süreli kira sözleşmeleri için kiraya verenin ücretin düzenlenmesi için dava açma hakkı var. Burada da Yargıtay devreye giriyor. Yeni kira bedelinin hak ve adalet ölçülerine göre rayiç kira bedellerine göre emsal taşınmazlardaki kira bedellerine göre tespit edilebileceğine karar veriyor. Ama bunun için dediğim gibi tek şart kira sözleşmesi ilişkisinin 5 yıldan uzun sürmüş olması." açıklamasını yapıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow