hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Market ile üretici arasında büyük fark! Canlı yayında anlattı

    Market ve üretici arasındaki fiyat farkı gün geçtikçe daha da artıyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu market ile üretici arasındaki fiyat farkını fotoğraflarla canlı yayında anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üreticiler ile market arasındaki fiyat farkı gün geçtikçe daha da yükseliyor. Konuyla ilgili CNN TÜRK canlı yayınında açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı:

    "BİRİLERİ YÜZDE 30 ARTAN YERDE YÜZDE 100 ZAM YAPIYOR"

    "Arz talep dengesini sağlayacağız demiş ama aslında arzda bir sıkıntı olmadığı halde Karadeniz’de ayçiçek sıvı ham yağı yüklü gemilerimiz kaldı söylentisiyle fiyatlar yüzde 60-70 arttı. Arz talep dengesi evet var, enerji fiyatları arttı. Ama birileri tamahkar yüzde 30 artan yerde yüzde 100 zam yapıyor.

    BİR SÖYLENTİDEN VURGU YAPIYORLAR

    Ayçiçek sıkıntısı çekmedik biz. Sıkıntı bir yerde kitleniyor ahlak, utanma duygusu, utanmıyor mu bu insanlar. Biz kamu otoritesinin ileri gitmesini istiyoruz. Yaptırımlar daha etkili olmalı.

    39-40 liraya domates satılıyor. Ben 15 lira manavda gördüm. Patlıcan 35 liraya gördüm. Mahalle manavında 18 lira. Bu nasıl oluyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün büyük bir zincir markete gittim alış fiyatının fotoğrafını çektim soğan ve patatesin. 1 lirayı alıp 5 liraya satmak ne demektir?

    Ben utanıyorum. Yüzde 600 artış olur mu? Çabuk bozulabilen fire veren bir ürün değil bu patates. Çok mağazalı zincir market reyondaki patatesleri çöpe döküyordu. Dökerken fiyatı 4.45’ti. Vatandaşlar dedi ki çöpe dökmeyin. O raflara mal koymuyorlar pahalansın diye.

    Market ile üretici arasında büyük fark Canlı yayında anlattı

    Devletin en tepesi Ticaret Bakanımız, Tarım Bakanımız, Cumhurbaşkanımız açıklama yapıyor. Bir ceza gördünüz mü siz? Aralarında anlaşıp piyasa belirledikleri halde o 4 bin 54 sayılı Rekabet Kurulu’na aykırıdır.

    2018 Ağustos ayında dolarda bir patlama oldu. Ben tüketiciler adına dedim ki ABD’deki derelerden mi dolduruyorsunuz da suyu iki katına çıkardınız? O dönemde yine devletin en tepesinden dediler ki en ağır yaptırımlar uygulanacak.

    2018’in son aylarında devletin tepesi bunların hakkından geleceğiz dedi. Bir yangın var tüketicinin mutfağında. Bu yangının kaynağı bilinmeli ki söndürme faaliyeti yapılsın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MARKETLERDE ETİKET FİYATLARININ DEĞİŞMEMESİ HAKKINDA

    En iyi gözlemci tüketicidir. Bir zincir markette 180 gram beyaz süzme peynir. KDV’si yüzde 8. Tarih 7 Şubat 2022, fiyat 18.50. 14 Şubat KDV yüzde 1 aynı beyaz peynir yine 18.50. Nerede yüzde 7 indirim.

    KDV vatandaşın cebinden çıkan bir bedeldir. O tüketim vergisidir. Devlet vazgeçti, dedi ki tüketicinin cebinde kalsın. Elektrikte de yüzde 18’den 8’e indi. Elektrik belli koşullarda faturaya geliyor.

    Çektiğim fotoğrafta domates 15 lira, ben benzer fotoğrafı gittim bir zincir markette yine domates fotoğrafı çektim. İnanılır gibi değil fiyat 39.90. 10 Nisan Pazar günü çektim. Başka bir markete gittim salatalık 20 lira, Çengelköy badem salatalık 23.50 lira.

    TÜKETİCİ DENETİMLERDE NASIL DESTEK OLABİLİR, YAPTIRIMLARDA NE YAPILABİLİR?

    Utanma duygusu kalmadıysa gidip içeride yatsın. Meclis 1 yıldan 3 yıla çıkarmak üzere yasa tasarısını bekletiyor. Ertelenemez ve paraya çevrilemez denilsin.

    Tüketici bilirsek ki o mağaza patateslerini çöpe döküyor. O patateslerin fiyatı 4.45 iken 7 liradan yenileri konuluyor. Bu yaşanmış bir şey dün oldu. Olursa devlet devreye girecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 liraya satılan üründe çiftçi belki gübre, tohum parasını zor çıkarıyor veya çıkaramıyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow