hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Memur ve emekliye temmuz zammı

    Milyonlarca emekli ve memur için temmuz ayı önemli. Çünkü altı aylık enflasyon farkı netleşince maaşlarına o fark tutarında zam yansıyacak. Peki, ne kadarlık bir zam söz konusu? Asgari ücretliye yansıyan bir artış gündemde mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyon oranı her ay belirli tarihlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Ama temmuz ayında açıklanacak orana göre memur ve emekli için çok önemli. Enflasyondan doğan fark maaşlara zam olarak yansıyor. 2022-2023’teki mali ve sosyal hakları belirleyen 6. dönem toplu sözleşmeye göre de memur ve emeklileri temmuz ayında maaşlarını yüzde 7 zamlı alacak. Yine toplu sözleşmeye göre Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyonun yüzde 5’i aşması halinde de aradaki fark maaş zammına eklenecek.

    TÜİK’in açıkladığı 5 aylık enflasyon yüzde 35.64 olduğuna göre; şimdiden memur ve emeklileri için yüzde 30.64’lük enflasyon farkı oluşmuş durumda. Bunun üzerine toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 7 zam da eklenince memur ve emeklileri için şimdiden yüzde 37.64’lük zam görülüyor. Ama son ve kesin rakam için gözler temmuz ayında açıklanacak son enflasyon rakamında olacak.

    Peki bu enflasyon farkı asgari ücretliye yansıtılacak mı?

    Geçtiğimiz hafta asgari ücret trafiği yoğundu. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret görüşme masasında işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ile görüştü.

    Asgari ücret için artık gözler Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığının yürüttüğü çalışmalarda olacak. Kurumların hazırladığı raporları ele alınacak. Çalışmalarda olası artışın nasıl olabileceğine ilişkin seçenekleri ortaya konacak. Asgari ücrete ara zamda 6 aylık enflasyon oranında artırım, yıllık enflasyon farkının yansıtılması, işverenin prim yükünün hafifletilmesi formülleri üzerinde çalışılıyor. Hazırlanan rapora göre asgari ücretle ilgili atılacak adımın netleşmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow