hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar neden yükseliyor?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Moody's not indirimi sonrası başlayan dolardaki yükseliş sürüyor. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımına ilişkin beklentiler, jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarındaki yükseliş döviz üzerinde baskı yaratıyor. Dolar 3.08 lirayı aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OPEC üyeleri düşen petrol fiyatlarına karşı üretimi kısma konusunda anlaştı.

    Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin İstanbul'da yapılan Dünya Enerji Kongresi'nde yaptı açıklamayı; "OPEC'i destekliyoruz" dedi.

    Petrol fiyatları bu açıklama ile 53 doları aştı.
    Enerji lobileri İstanbul'da kapışıyor
    Petrol fiyatlarındaki yükseliş enerjide dışa bağımlı Türkiye gibi ülkelerde ise olumsuz algılandı. Enerji üreten ülke piyasalarında ise hava olumluydu.

    Putin Avrupa ve ABD'de Rusya'ya karşı yükselen karşıt tavra karşı da doğu kartını gösterdi. Çevreci enerjilerin abartılmamasını, karbon yakıtların ömrünün dolmadığını söyleyen Putin, Çin ve Hindistan'la sıvılaştırılmış doğalgaz konusunda çalışmalar yapacaklarını açıkladı.

    Petrol fiyatlarındaki yükseliş içeride kur üzerinde baskı yaratırken; dolar 3.08 lira seviyesini aştı.

    Tek neden petrol fiyatları değil. Kur üzerinde Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artıracağı beklentisi etkili.

    "Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek" öngörüsü enflayon verileri sonrasında güçlenirken, Moodys'in not indirimi sonrası bir miktar para çıkışı da kendisini hissettiriyor.

    Yatırımcılar OHAL süreci ve Orta Vadeli Program'a dönük gerçekleşmeleri ve jeopolitik riskleri içeride terörle mücadele sürecini de yakından izliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow