hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moody's not indirdi, piyasalar ilk güne dalgalı başladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Piyasalar Moody's şokunu atlatmaya çalışıyor. Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi sonrasında Borsa İstanbul yüzde 3.5 düşüşle haftaya başlarken, dolar kuru 2.98'i aştı. Piyasa uzmanları, "Orta vadede piyasa dengesini bulur" diyor ancak özellikle dış borçlanma maliyetlerindeki yükseliş konusunda uyarıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin notunu düşürdü, gözler piyasalara çevrildi.

    Kararın ardından Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 4'ü aştı.

    Dolar 2.99 TL sınırına dayandı. Gün boyu 2.98-2.99 bandında hareket sürdü. Yerli yatırımcı kurun yükselişi ile yeniden satışa geçti.

    Euro ise 3.31 TL'den 3.35-3.46 liraya doğru hareketlendi.

    Türkiye'nin önümüzdeki 12 ayda vadesi gelen dış borç tutarı 168 milyar dolar seviyesinde. Bu da toplam dış borcun yüzde 40'ına denk geliyor. Borcun yüzde 83 gibi büyük bir kısmı ise özel sektöre ait.

    Zaten kamu borcunun ödenmesinde herhangi bir sorun bekleyen yok. Borç maliyetlerinin artması endişe edilen konulardan biri. Ancak 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 10'dan döndü. İki ve 10 yıllık tahvil ihraçlarında faiz tahminlerin altında oluştu.

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, kredi notundaki düşüşe rağmen hazine ihalelerine güçlü talep geldiğini ve faizin beklentilerden düşük olduğunu söyledi. Şimşek, "Türkiye'nin makro ekonomik temelleri sağlam" dedi.

    Yatırım yapılabilir ülke konumunu kaybeden Türkiye, BA1 notuyla Azerbaycan, Kosta Rika, Guatemala, Macaristan, Fas, Paraguay, Portekiz, Rusya gibi ülkelerle aynı kategoride yer alıyor. Brezilya, Endonezya, Malezya gibi ülkeler ise bir basamak üstte, yatırım yapılabilir ülkeler arasında değerlendiriliyor.

    Yabancıların Borsa İstanbul'da 42 milyar dolarlık hisse senedi bulunurken, Hazine kağıtlarında da 36 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Birçok uzman risk almak istemeyen yatırımcıların büyük oranda Türkiye'den çıktığını, bundan sora çok büyük çıkışlar olmayacağını tahmin ediyor. Ancak yeni para girişi konusunda endişeler var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow