hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçimlerin ardından piyasa: Dolar, faiz düştü

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    AK Parti'nin tek başına iktidarının kesinleşmesi ile birlikte piyasalar da olumlu açıldı. Dolar önce 2.75 liraya kadar indi. Borsada yükseliş yüzde 5'i aştı. Türkiye'nin risk primi hızlı geriledi. Faizler de tek haneye indi. Şimdi piyasa yeni hükümetin ekonomi politikalarını ve reform sürecini bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma gününü 2,9160 seviyesinden tamamlayan dolar/TL, 1 Kasım Genel Seçimi'nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin tek başına iktidarı elde etmesiyle uluslararası piyasalarda değer kaybetmeye başladı.

    Bankalararası piyasada da güne sert düşüşle başlayan dolar, bu sabah TL karşısında 2,7743 ile 13 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek yaklaşık yüzde 5 kayıp verdi.

    Euro/TL ise cuma günkü kapanışına göre yüzde 4'ün üzerinde azalışla 3,0621'e gerileyerek yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesinden işlem görüyor.
    Seçim sonuçları iş dünyasında da yankı buldu
    Analistler, Ak Parti'nin, oyların yaklaşık yüzde 50'sine yakınını alarak tek başına iktidar kuracak çoğunluğa ulaştığını vurgulayarak, seçim sonuçlarının tek parti hükümeti kurulmasını sağlayacak sonuca işaret etmesiyle, siyasi ve ekonomik istikrar beklentisinin TL varlıklara ilgiyi artırdığını ve buna bağlı olarak döviz kurlarında geri çekilmenin devam edebileceğini belirtiyor.

    Pozitif havanın devam etmesiyle dolar/TL'nin 2,76 ve 2,70 seviyelerindeki orta vadeli desteklerinin takip edileceğini dile getiren analistler, 2,85 seviyesinin altında kalındığı sürece kısa ve orta vadeli düşüş trendinden söz edilebileceğini kaydediyor.

    Borsa 3,5 ayın en yükseğinde

    BIST 100 endeksi, genel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre AK Parti'nin tek başına iktidarı elde etmesinin ardından güne hızlı yükselişle başladı ve 83.995,52 puan ile 14 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

    Özellikle döviz kurları ve faizlerdeki düşüşün etkisiyle banka pay piyasalarında yoğunlaşan alımlar bazı banka paylarının tavan fiyata kadar yükselmesini sağladı.

    BIST 100 endeksi en yüksek 83.995,52 puanı gördükten sonra şu dakikalarda 83.500 - 83.800 puan aralığında dengelendi.

    Bankacılık endeksi şu dakikalarda yüzde 8,15 artışla en fazla kazandıran sektör endeksi olurken, büyük bankalar arasında Garanti Bankası yüzde 8,5, Halkbank yüzde 7,76 ve Vakıfbank yüzde 8,17'lik yükselişle tavan fiyata çıktı.

    Analistler, düşen döviz kurları ve faizlerin banka karlılıklarını pozitif etkileyeceği beklentilerinin arttığını belirterek, siyasi ve ekonomik istikrarı fiyatlamaya çalışan yatırımcıların da likiditesi yüksek banka paylarını tercih ettiklerini ifade ediyor.

    BIST 100 endeksinin 85.000 seviyesinin orta vadede önemli direnç konumunda olduğunu dile getiren analistler, bu seviyelere yaklaştıkça kar satışlarının etkisini artırabileceğini tahmin ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow