hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika...Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Memur ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği "4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri" kapsamında hükümet ve sendikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında dün öğleden sonra bir araya gelmişti. Taraflar arasında gün boyu süren görüşmelerde gece yarısı uzlaşma sağlandı. İşte memur ve emeklilerin 2018 ve 2019 yılı için belirlenen zam oranları...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Memur ve memur emeklisi maaşlarına 2018 yılı ilk 6 ay için; yüzde 4, İkinci 6 ay için; yüzde 3,5, 2019 yılı ilk 6 ay için; yüzde 4, İkinci 6 ay için; yüzde 5 oranında zam yapılması konusunda uzlaşıldı.

    Ayrıca 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkı da ödeneceği öğrenildi. Anlaşmaya ilişkin imza töreni bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda gerçekleştiriliyor. 

    En düşük memur maaşı 2929 TL oldu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu imza töreni sonrası anlaşmanın detaylarını açıklıyor. Bakan Sarıeroğlu imza töreninde şunları söyledi:

    * Sözleşme kapsamında anlaştığımız rakamları paylaşıyorum. 2018 yüzde 4+3.5, 2019 yüzde 4+5 olarak zam konusunda mutabakata vardık. En düşük memun maaşı 2018 ilk yarısında 2929, ikinci yarıda 3198 TL. Kümülatif zam 2018 7.6 2019 9.2 artış gerçekleşti. Kümülatif toplam artık yüzde 17.54 zam yapmış durumdayız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * En düşük 2019 memur emeklisi maaşı 2093 liraya yükselmiş durumda. İnşallah gerekli şekilde kamu çalışanları için daha olumlu adımlar atarız.
    Kamu mali dengesini gözetiyoruz.

    * Refah payındaki artış güçlü şekilde gerçekleşti. Piyasalarda çok olumlu etki yaptığını görmüş durumdayız. İnşallah hayırlı olur.
    440 teklif maddesi üzerinde müzakere sürdürdük. Bunun sonucunda imza törenini gerçekleştireceğimiz sözleşme metninde 258 maddede uzlaşma var. En yüksek uzlaşma rakamı bu. 50 maddede çok ciddi oranlarda iyileşme var.

    Dün zam pazarlığında neler yaşandı? İşte tüm ayrıntılar

    Taraflar dün öğle saatlerinde bir araya gelirken Bakan Julide Sarıeroğlu toplantı sonrası hükümetin memur ve emekliler için belirlediği yeni zam teklifini açıkladı. 2018 için yüzde 3,5+3,5, 2019 için ise yüzde 4+5'lik teklifi müzakere edilebilir olarak yorumlayan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, "Bu teklif elimize kalemi veriyor ama mürekkebi koymuyor" ifadelerini kullandı ve hükümetten yeni teklif beklediklerini duyurdu. Bu gelişme üzerine hükümet yeni teklifini sundu ve 2018 için yüzde 4+3,5, 2019 için ise yüzde 4+5'lik zam oranında tarafların uzlaştığı haberleri geldi.

    Son teklif öncesi Memur-Sen açıklama yaptı

    Öğle saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıkladığı zam teklifini imzaya atmaya uygun değil diyen Memur-Sen, hükümetten yeni teklif beklediklerini açıkladı. Toplu sözleşme görüşmelerinde yeterli süre olduğunun altını çizen Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın önemli açıklamalarda bulundu. Teklifin istedikleri noktaya gelmemesi durumunda gerekirse Hakem Kurulu'na da gidebileceklerine vurgu yapan Ali Yalçın'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * Toplu sözleşme sürecinin ilk anından itibaren tekliflerimizin işveren cephesine alternatifli teklifler sunduk. Makul tekliflerle gelinsin istedik. Medyaya yansıyan 3,5'lu tekliflerin ardından Milletin Adamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte bir araya geldik. 

    * Bize iletilien son rakam yeterli değildir. Bize teklif edilen bu rakamlar enflasyon oranında her altı ayda yükseltilmesi muhtemel tekliflerdir. Memur maaşları enflasyon oranında değil, refah seviyesinden pay aldıkça anlamlı olacaktır. Altı ay önce 4 altı ay için tahminlerde bulunuyoruz. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleri ve gerçekleşen rakamlar ortadadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * Önce enflasyonu sonra da maaşı tahmin etmek zorunda kalan memurlar yerine, gelin bu konuda mevcut gerçekleri dikkate alarak bir rakam ortaya koyalım dedik. Bugün bize sunulan teklif bize bu konuda yardımcı olmuyor. Büyümeden pay almasını sağlamaktan uzak. Bu durumda bu teklifi imzalamamız mümkün değil. 

    * Kaleme yeterince mürekkep koyulması için yeterli zaman var. Biz tekliflerimizi alternatifli sunmuştuk. 

    * Bu nedenle teklif müzakere uygun ama altına imza atmaya uygun değildir. Ayrıca memurlarnın tekliflerin tam anlamıyla görülmediğini gösteriyor.

    * Bizim durduruğumuz nokta net, attıkları adım için teşekkür ediyor. Ancak birkaç adım daha atmalarını bekliyoruz. 

    *Çok yüksek oranlardan bahsetmiyoruz. Bu anlamda bizim durduğumuz nokta anlaşılmıştır diye düşünüyoruz. 

    Bakan Sarıeroğlu hükümetin teklifini açıkladı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında hükümetin memur ve emekliler için 2018 yılında her iki yarı yıl için yüzde 3.5+3.5, 2019 yılı ilk yarı yıl için yüzde 4, ikinci yarı yıl için ise yüzde 5 zam teklifi sundu. 

    Görüşmelerin 1 Ağustos'ta başladığını anımsatan Sarıeroğlu, Kamu İşvenleri Heyeti olarak hükümetin 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ve enflasyon farkını içeren teklifini 14 Ağustos'ta sendikalara sunduklarını bildirdi.

    Sarıeroğlu, sonraki süreçte sendikalarla diyaloglarının devam ettiğini belirterek, "Bu sırada bir ara teklif değerlendirmesi yaptık ve teklifimizi güncellemiştik. Bu bağlamda biz ara değerlendirme sonrasında teklifimizi; 2018 yılın ilk altı ayı için yüzde 3,5 ikinci altı ayı için yüzde 3,5, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3,5 şeklinde revize ettiğimiz teklifimizi heyetimizle paylaştık." dedi.

    Tekliflerini revize etmelerinin ardından tüm tarafların katılımıyla sabahlara kadar süren yoğun bir çalışma temposu yaşadıklarına değinen Sarıeroğlu, şunları ifade etti:

    "Müzakereleri belli bir noktaya getirdik. Bugün, 21 günlük süreç sonunda, diyaloglarımız, istişarelerimiz sonucunda hükümet adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, Kamu İşveren Heyeti Başkanı olarak da son teklifimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Teklifimizi oluştururken müzakerelerimiz temel bir kaynak oluşturdu. Ekonomik istikrarımız, kamu çalışanlarımızın talepleri, beklentileri bizim için her zaman bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman öncelikli olmuştur. Bunu dikkate aldık ve 80 milyon vatandaşımızın da menfaatleri doğrultusunda son teklifimize Kamu İşveren Heyeti olarak oluşturduk. Bu bağlamda teklifimiz; 2018'in ilk altı ayı için yüzde 3,5 ikinci altı ayı için yüzde 3,5, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 5 şeklinde belirlenmiştir. Az önce gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu teklifimiz Kamu İşveren Heyeti Başkanı olarak Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanımıza illetim. Bundan sonraki aşamada kendileri değerlendirmelerini gerçekleştirecekler."

    Bakan Jülide Sarıeroğlu son zam teklifini açıkladı

    Memur ve emekliler zam kararını bekliyor

    "Çok da iyi bir teklif verdiğimizi inanıyorum"

    Sarıeroğlu, toplu sözleşme sürecini başından beri samimi ve katılımcı bir şekilde yürüttüklerine işaret ederek, "Bugün saat 24.00'e kadar süremiz var. Bu sürecin başka bir mekanizmaya gerek kalmadan uzlaşıyla tamamlanması konusundaki arzumu, isteğimi tekrar belirtmek istiyorum." diye konuştu.

    Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile görüşmelerinin süreceğini vurgulayan Sarıeroğlu, toplu sözleşmenin bağıtlanacağı yönünde ümidinin olduğunu belirtti.

    Memur-Sen: Bu teklif kalemi veriyor ama mürekkebi vermiyor

    Bakan'ın açıklamasının ardından Memur-SEN adına Ali Yalçın da bir açıklama yaptı. Hükümetin teklifini değerlendiren Yalçın'ın açıklama şöyle;

    "Yorucu bir süreç zaman dar ve bugün itibarıyla bu sürecin noktalanması gerekiyor. Milyonlarca memur ve emekli bu süreci dikkatle takip ediyor. Bizim bu dönem bir kez daha ifade etme fırsatı bulduğumuz şey; kamu sorun çözmek değil sorun üretiyor. Bütün sürecin bu masada görüşülmesi yoruyor. Çözüm mekanizmalarının yeniden ele alınması gerektiğini bu süreç bir kez daha göstermiştir. Bize basın üzerinden verilen mesajlara bize mesaj değil rakam lazım diyerek mesajımızı verdik.

    Hükümetin yeni zam teklifi kalemi veriyor ama mürekkebi içine koymuyor. Bu teklif adaletin kapısını aralıyor ama kalkınmanın kapısını aralamıyor. Biz dün açıklamalar yaparak bize zammı enflasyon canavarı vermesin masa versin çağrısı karşılık bulmuştu. Ancak devletin adamı versin çağrısı yanıt bulmamıştır.

    İşte Hükümet'in memura ilk zam önerisi

    Bizler de bir adım atacağız. Müzakere edilebilir bulduğumuz teklifi federasyonumuzda değerlendireceğiz. Geçtiğimiz yıl imzaladığımız sözleşmenin altında bulmayı istemiyoruz. İki yıldan bugüne Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar var. Bir noktaya yaklaşıyoruz. Biz kamu görevlilerinin mutluluğunu ülkenin huzurunu istiyoruz. Amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. O nedenle ülkeye zarar verebilecek bir talepte bulunmayız. Bir değerlendirme yapıp bizim için önemli olan eşik değeri de saatler içerisinde açıklayacağız."


    Memur - Sen'den zam teklifine yanıt: Kalemi veriyor, mürekkebi koymuyor

    İlk teklif her iki yıl için de yüzde 3+3'tü

    Memur zamları için toplu sözleşme görüşmelerindehükümet 2018 ve 2019 yıllarında altı aylık her dönem için yüzde 3 olan teklifinde revizyona gitmesi bekleniyordu. Teklif sonrası anlaşma sağlanamazsa Hakem Kurulu karar verecek.

    MEMUR-SEN 3 alternatif öneriyordu

    Memur-Sen hükümete üç alternatifli teklif sunmuş ilk teklifte, 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam talep etmişti.

    İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam istendi.

    Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile, 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

    KAMU-SEN ve KESK'in önerileri nelerdi?

    Türkiye Kamu-Sen, 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8'lik artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu. Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artış yerine en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3,450 liraya çıkarılmasını istiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow