hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Merkez Bankası'ndan altın hamle | Video

    Türkiye dünya genelinde en fazla altın rezervi olan 12. ülke konumunda bulunuyor. Prof. Dr. Kerem Alkin, 2017'den sonra altın rezervlerini artıran TCMB'nin altın hamlesini CNN TÜRK'te değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alkin'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

    Öncelikle ülkelerin rezervlerini hangi yatırım araçlarında tuttuklarından başlamamızda yarar var. 2000'li yılların başlarında dünya merkez bankalarının rezervlerinde ABD dolarının payı 72'lere kadar ulaşmıştı. Euro'nun devreye girdiği bir dönem başladı. 2008 küresel finans krizinde ABD ekonomisi büyük bir darbe alınca yüzde 72'lerden 60'ların altına kadar bir gerileme oldu. Dünya merkez bankaları rezervlerindeki Euro payını yüzde 28'e çıkardılar.

    2016 yılından sonra ABD'nin birçok ülkeyle ilişkilerinin kötüye gitmesi nedeniyle merkez bankaları ABD doları yerine altına yönelmeye başladı. Bugün itibariyle baktığımızda TCMB'nin yaptığı bu hamlenin ne kadar isabetli ve doğru bir bir hamle olduğunu gözlemliyoruz. Yükselen altın fiyatları ile birlikte TCMB'nin elinde bulunduğu altın rezervleri 40 milyar doları geçmiş durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk halkının kabaca tahminlere göre 3200-3600 ton altın tuttukları öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow