hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temassız ticaret başladı

    Koronavirüs salgını nedeniyle Ticaret Bakanlığı dış ticarette alınan önlemleri arttırdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dış ticarette başlatılan temassız ticaret uygulamalarına ilişkin görüntüleri paylaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüs önlemleri çerçevesinde dış ticarette temassızlık dönemine geçildi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kovid-19'la mücadele için hayata geçirdikleri sistemi, "Hiçbir zorluk bizi durdurmamalı. Her şeye rağmen üretim ve ihracat devam etmeli dedik, insan teması olmayan 'temassız ticaret'i hayata geçirdik" sözleriyle anlattı. Bakan, "Bu örnek uygulamamızla ticaretin etkin ve güvenli bir şekilde devamını sağlıyoruz" dedi, temassız dış ticarete ilişkin görüntüleri paylaştı.

    Dünyaya örnek olacak sistem olarak nitelendirilen uygulamada, ticaret hiçbir insan temasına izin vermeden gerçekleştiriliyor. Gümrük muhafaza memurları tulum, maske ve eldivenler ile kendilerini koronavirüsten saklarken getirilen ve gönderilen hiçbir ticari ürünler el değmeden taşınıyor.

    Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından biri olan Irak'la ticaret, kurulan tampon bölgede üç farklı yöntemle gerçekleştiriliyor. Şoför değişimi, dorse değişimi, konteyner değişimi gibi yöntemler ile koronavirüs salgının riskleri en aza indiriliyor.

    Buna göre önce gelen araçlar dezenfekte ediliyor, daha sonra aracı teslim alacak şoförlerin değişimi yapılıyor. Yabancı sürücülerin ise Türkiye'ye girişine izin verilmiyor. Türk sürücüler ise sadece karantina şartları ile ülkeye giriş yapabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temassız ticarete bir örnek de İran'dan. Sadece demir yolları ile vagon geçişlerine izin verilirken vagonlar Türkiye tarafındaki lokomotiflerle çekiliyor ve itiliyor, ardından vagonlar dezenfekte ediliyor.

    İtalya ve İspanya ile deniz yolu ticareti de benzer kurallarla işliyor. Ro-Ro gemilerindeki hiçbir personelin ülkeye girişine izin verilmiyor. Yükler ülkelerin kendi çekici ve şoförleriyle gemilerden çıkartılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow