hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2026 yılında 425 ton üretimi hedefleniyor

    Dünyanın en pahalı 3'üncü yiyeceği. Kralların yiyeceği olarak da biliniyor. Trüf mantarından bahsediyoruz. Orman Genel Müdürlüğü bu mantarla ilgili bir eylem planı hazırladı. 2026 yılına kadar 425 ton trüf mantarı üretimi hedefleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gastronomi çevrelerinde kralların yiyeceği olarak da bilinen dünyanın en pahalı 3'üncü yiyeceği trüf mantarı... Bugünlerde bu mantarla ilgili yeni hedefler belirlendi. Orman Genel Müdürlüğü,"trüf ormanı eylem planı" kapsamında 2026 yılına kadar 425 ton trüf mantarı üretimi hedefliyor. Dünyada 230 türünden yalnızca 13'ü ticari olarak kullanılıyor. Türkiye genelinde 395 hektar alan doğal trüf ormanına dönüştürülürken, 60 hektarda da yapay trüf ormanı oluşturuldu. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı şekilde hayatını sürdüren trüf mantarı dünyada doğal orman alanlarından toplanıyor.

    Yenilebilir türlerin çoğunun özellikle Fransa, İtalya, İngiltere ve Türkiye'de yetişirken, trüf mantarının geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapılacak, kaynak yöneticileri ve mantar toplayıcılarına eğitimler verilecek Trüf mantarının orman köylüsüne ve ülke ekonomisine de katkısının artırılması hedefleniyor.

    Türkiye'de yıllık trüf üretimi 50 tonu bulurken, bu sayede 400'e yakın aile geçimini sağlıyor. Türkiye'de üretilen trüf mantarı İtalya, İspanya, Fransa, İsveç, İsviçre, Almanya ve ABD'ye ihraç ediliyor. Eylem planı sonunda ülke genelindeki orman köylüsüne 170 milyon lira ve ülke ekonomisine 1 milyar 530 milyon lira katkı sağlaması planlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow