hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dicle Canova kritik ABD ziyaretinin perde arkasını anlattı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCnnturk.com

    Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Bakanı temaslarını sürdürüyor. ABD Ticaret Bakanı'na eşlik eden Amerikan Ticaret Odası Başkanı ve yanındaki iş insanları, İstanbul'da basın toplantısı yapacak. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, bu kritik ziyaretin perde arkasını Mine Uzun'un sunduğu Parametre programında anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dicle Canova şunları söyledi:

    Her şey ekonomi üzerinden çözülebilir mi, çözülebiliyor mu? İşte bu Türkiye açısından önemli bir soru işareti. Neden? Çünkü bir taraftan da güvenli bölge konusunda Amerika ile bir işbirliği yapılmaya çalışılıyor ve Cumhurbaşkanı her fırsatta bunun Türkiye'nin istediği şekilde ilerlemediğinin mesajını veriyor. Türkiye ticaretle kazanacağı parayı terörle mücadeleye mi aktarmaya tercih eder, yoksa ülkenin kalkınmasına mı? Türkiye için güvenliği de en az ticaret hacminin artırılması kadar önemli. Bu ikisinin dengede götürülmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanının verdiği mesajlardan bunu anlıyoruz. 

    Ticaret Bakanı'nın temaslarına gelirsek, cumadan beri heyet Türkiye'de. Ağırlıkla İstanbul'da temasta bulundular. Yarından itibaren de Hem Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'la görüşecekler hem de TOBB'da temasları olacak. Tabii burada başka önemli görüşmeler de gerçekleştirecekler. Son minvalde Ticaret Bakanı ile bir araya gelip net bir yol haritası koymaya çalışacaklar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika ne istiyor? Sıvılaştırılmış LPG alın. Yani Rusya ve İran'dan doğalgaz almayın diyor. Bu daha önce de Almanya ve Trump arasında gerginliğe sebep olmuş bir konuydu. Trump açısından Türkiye ile ticaret hacminin 5 katına artırılması iki anlamda önemli. Birincisi Türkiye'yi İran, Rusya ve Çin pazarına kaptırmamak. İkincisi kendisinin Çin'le süren ticaret savaşlarından olan olası kaybını Türkiye üzerinden giderebilmek. Nitekim Ruhsar Pekcan da cumartesi günü yapılan görüşmeden sonra hangi alanlarda ihracatın artırılabileceğine işaret ederken sivil havacılık, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevher, mobilya tekstil gibi sektörlerde ihracatın Amerika'ya artırılması üzerinde durduklarının altını çizdi. Yani Amerika bir taraftan Çin'le devam eden ticaret savaşlarında karşılıklı gümrük vergilerinin artırılması riskine karşılık Türkiye pazarı üzerinde duruyor. İhtiyaç duyduğu ürünleri rahatlıklar Türkiye'den alabileceğini düşüyor. Ve Türkiye ile ticareti artırdığı zaman da Türkiye'nin Çin'e, İran'a Rusya'ya kaymasını önleyebileceği tezinden yola çıkıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer taraftan güvenli bölge meselesi var. Türkiye için ticaretini artırmak kadar güvenliğini sağlamak da önemli. Çünkü Türkiye çeyrek asırdır neredeyse terörle mücadele eden bir ülke. Ve ülkenin bütçesinin büyük bir bölümünü savunmasına harcıyor. İşte bunu aşağılara çekmeye başardığı zaman belkide artık kalkınma, üretim, yeni yatırımlar çok daha rahat gündemine gelebilecek. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow