hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar neden düşmüyor? Doların 3,5 TL'ye inmesi mümkün mü?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCnnturk.com

    Dolar TL kuru ekonomi gündemini takip edenler tarafından yakından izleniyor. Bilindiği üzere dolar TL kurunun 5.70 TL üzerideki seyri devam ediyor. Peki, dolar TL neden düşmüyor? CNN TÜRK'te Cem Seymen'in sunduğu A'dan Z'ye programına konuk olan Ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan doların nabzını tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dolar neden istediğimiz seviyeye düşmüyor?", "Doların 3,5 TL'ye inmesi mümkün mü?" sorularına yanıt veren Dr. Artunç Kocabalkan, şunları söyledi:

    "Mümkün değil. İki ülke arasındaki para biriminin değerini ya iki ülkenin enflasyonundaki faiz farkları belirler ya da satın alma gücünün paritesine bakarsın. Yani bir sepeti bir ülkede bir sepete doldurmak için alacağın peynirin, yağın, tuzun, cep telefonunun ne kadar para tuttuğuyla diğer ülkede ne kadar tuttuğu oranına bakarsın. Dolayısı ile Türkiye ile Amerikan doları arasındaki enflasyon ya da faiz farklarına bakarsan 3,5'a dönme imkanımız yok. Bir de oraya dönmemeliyiz, neden? Türkiye bugün ne ile büyümeye çalışıyor, ihracatla. İhracat büyüyemiyor, çünkü tüm dünyada ihracatla ilgili pazar küçülüyor. Amerika'da sıkıntı var. Biz yeni pazarlar açmak, bulmak istiyoruz ama bunda başarılı değiliz. Yeni pazarlara yönelemiyoruz. Dolayısı ile kur tarafında aşağı gelemememizin bence bazı temel nedenleri var. Enflasyon bunlardan bir tanesi, diğeri de risklerin devam ediyor olması."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow