hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomide düzenlemeler içeren torba teklif yasalaştı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    AK Parti'nin Meclis'e getirdiği son torba teklif, Meclis Genel Kurulu'ndan kabul edilerek yasalaştı. 18 maddelik teklifin içeriğinde hangi düzenlemeler var? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomiye yönelik son torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

    İşverene işçi için 3 aylık prim, maaş desteği

    Torba kanunda işverenleri ilgilendiren düzenlemeler var. 2018 yılı içinde iş yerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak 1 Şubat ila 30 Nisan tarihlerinde işe alınan sigortalılar için 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlanacak. Düzenleme ile bu çalışanların maaşları, pirimi ve vergisi işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Bu desteğin işverenin eline direkt olarak geçmeyecek. İşverenin SGK'ya olan borçlarına karşı alınacak.

    Kıdem ödemede taşeron işverene düzenleme

    Ayrıca Taşeron işçiye ödenen kıdem tazminatının 11 Eylül 2014'ten sonraki kısmını ilgilendiren bir düzenleme de var. Bu durumdaki kamu kurum ve kuruluşları tarafından taşeron şirkete gönderilen davalar hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilecek. Taşeron işçilere, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kıdem tazminatı ödemeleri, sözleşmede aksi belirtilmemişse, taşeron işverene yüklenmeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer düzenleme çiftçileri ilgilendiriyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi borçlarına ödeme kolaylığı sağlanacak. 31 Aralık 2018 itibarıyla borçları takibe düşenler ile borçları çeşitli afetler nedeniyle ertelenenler tarımsal kredi borçlarını yapılandırabilecek.

    Bir diğer düzenleme ise basılı kitap ve süreli yayınları ilgilendiriyor. Bu yayınlardaki KDV kalkıyor. Poşetlenerek satılanlar bu kapsam dışında. Teklife göre, cep telefonlarının özel tüketim vergisi oranlarını indirmeye ve yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi Cumhurbaşkanı'nda olacak. Ayrıca o yetki özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını dörtte birine kadar indirmeye, dört katına kadar artırmayı da kapsayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow