hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emeklilikte 15 yıl ve 3600 gün için dikkat | Video

    KAYNAKCNN TÜRK

    15 yıl ve 3600 günde emeklilik olarak bilinen emeklilik şekli hep merak edilir. Kimler bu emeklilik şeklinden faydalanabiliyor? Nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Ve en çok sorulanlar arasında da kıdem tazminatı alanlar yeniden çalışabiliyor mu? CNN TÜRK Muhabiri Sema Akbulut ve kameraman Ahmet Akpolat, tüm bu soruların cevabını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıdem tazminatını alarak emekli olmak isteyenlerin karşısına iki tip emeklilik şekli çıkıyor. Birincisi 15 yıl ve 3600 gün primle emeklilik. Diğeri ise 25 yıl 4600 ve 7000 gün ile emeklilik. Bu iki tip emeklilik şekli ise tartışma konusu. Peki, kim neye göre nasıl emekli oluyor?

    CNN TÜRK'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, şunları söyledi:

    8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan kişilerin 15 yıl hizmeti, 3600 gün de primi tamamladıktan sonra yaşı beklemek için işten ayrılabilirler. Ancak 9 Eylül sonrasında sigorta başlangıcı olanlar için durum biraz daha farklı. Kimi 8 Eylül 1999 öncesi sigortalıyken kimi ise 9 Eylül 1999 sonrası sigortalı. Baktığınız zaman aralarında 1 gün olduğunu görüyoruz. Ancak iş tazminat almaya geldiğinde aralarında tam 10 yıl oynuyor. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar için ise bu 15 yıllık süre 25 yıla çıkarıldı. 3600 gün sayısı da 4500 ve 7000 bine çıkarılmış oldu.

    Emeklilik şartlarını tamamlayanlara ise kıdem tazminatı hakkı doğuyor. Kişi isteği zaman SGK'dan yazı alıp, işvereninden kıdem tazminatını talep edebilir. Kişi 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmuş, 15 yıl ve 3600 günü tamamlamışsa işvereninin kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıdem tazminatından sonra ise işveren ile işçi arasında bir tartışma konusu daha var. O da kıdem tazminatı aldıktan sonra işçi bir başka yerde çalışamaz. Ancak Yargıtay bu tartışma için de son noktayı koyuyor. Yargıtay diyor ki çalışanın çalışma özgülüğünü elinden alamazsınız. Siz bir iş yerinde çalışırken kıdem tazminatını aldınız. Ertesi gün veya birkaç gün sonra bir başka işyerinde çalışma hakkına sahipsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow