hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Engelli anneleri erken emekli olur mu?

    Ağır engelli çocuğu olan anneler erken emekli olabiliyor, 2008 yılında yürürlüğe giren kanunla buna hak kazanan engelli anneleri neler yapmalı? Ne kadar erken emekli olabilirler? Tüm detaylar CNN TÜRK muhabiri Gökçe Tümer'in haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AĞIR ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELER ERKEN EMEKLİ OLUYOR

    Engelliler engel derecelerine göre erken emekli olabiliyorlar. Peki ya engelli çocuğu olan anneler erken emekli olabiliyor mu? Uzmanlar verilen yıpranma payının 2008 yılından itibaren geçerli olduğunun altını çiziyor. Ağır engelli olan yani kendi ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayacak olan engelli bireyin annesi erken emekli olabiliyor. Fakat bu babalar için geçerli değil.

    Konuyla ilgili CNN TÜRK'e konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, şunları söyledi:

    Ağır engelli çocuğu olan annelere yıpranma payının verilmesi... Her 1 yıla 90 gün yıpranma payı veriliyor.

    10 yıl boyunca çalıştığını var sayarsak 900 gün prim kazanmış oldu. 2,5 yıl yaş kazanmış oldu. 53 yaşında emekli olacak engelli annesinden 2,5 yıl düşersek 50 buçuk yaşında emekli oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ENGELLİ ÇOCUĞUN RAPORUNU SGK'YA İBRAZLARI ŞART"

    Ağır engelli çocuk sahibi annelerin yapması gerekenler de var. Bu hakkı kullanabilmek için belli şartlar var. Çocuğun yaşıyor olması gerekiyor ve bir de 2008 yılından sonraki dönemde engelli çocuğu bulunan anne, çocuğunun engellilik raporunu Sosyal Güvenlik Kurumu'na ibraz etmesi gerekiyor. İbraz etmediği takdirde geri dönük olan imkanlardan da yararlanma söz konusu olmuyor.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow